Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dreesen Frische Kräuter

"Onze focus blijft liggen op het differentiëren van ons kruidenassortiment"

Vers gesneden kruiden van lokale teelt zijn duidelijk populair. Niet alleen klassiekers, maar ook speciale kruiden, gemengde pakketten en (biologische) cressen genieten een toenemende populariteit. Met drie locaties en in totaal zo'n 300 hectare (waarvan tien hectare tunnelteelt en twee hectare kasteelt) is het bedrijf Dreesen uit Bornheim al jaren een van de grote telers en verkopers in de kruidensector.

In februari van dit jaar nam het bedrijf Dreesen zijn intrek in het nieuwe kantoor en logistiek centrum op het industrieterrein in Roisdorf. Ondanks de inflatie en de dalende koopkracht blijft de afzet van kruiden stabiel en aangenaam, vertelt directeur Artur Lammert. "Na Covid zit de horecasector weer in de lift. Ik zou het zelfs een renaissance willen noemen. Mensen gaan weer meer naar restaurants en dat vertaalt zich in een navenant hogere vraag. Ik zou me kunnen voorstellen dat een prijsstijging op een gegeven moment ook de verkoop in de richting van gastronomie zal beïnvloeden."

Robert Dreesen (l) en Artur Lammert staan aan het roer van het in Bornheim gevestigde bedrijf.

Een deel van het assortiment van Dreesen. Afhankelijk van de klant en het product variëren de verpakkingen voor de foodretail van 15 tot 200 gram.

Volgens Lammert zijn de cijfers in de foodretail ook weer positief. "We merken echter dat de consument bewuster koopt. De trend verschuift van topkruiden meer in de richting van gesneden kruiden, en de kleine verpakkingen die wij aanbieden zijn bijzonder populair. Wat voor ons ook gunstig is, is dat kruiden trendartikelen zijn die ook veelzijdig in gebruik zijn. Niet alleen bij de populaire klassiekers zoals peterselie, munt of bieslook, maar ook bij bijzondere kruiden zoals tijm of salie zien we een toenemende vraag. Dit wordt ook verder gestimuleerd door de retailers, door middel van bijbehorende promoties of proeverijen."

Basilicum in een foliekas

Vanuit het teeltoogpunt is het kweken van kruiden echter bijzonder kostintensief, wat weer gevolgen heeft in tijden van stijgende teeltkosten. Lammert: "Gelukkig hebben we de afgelopen jaren al veel geïnvesteerd in automatisering en digitalisering. Hetzelfde geldt voor irrigatietechnologie, die ook in de kruidenteelt steeds belangrijker zal worden.

Basilicum en komkommer-dille.

Verder wordt er bij Dreesen ook rekening gehouden met de trend om zonder plastic te werken. "Tuinkers wordt nu alleen nog aangeboden in kartonnen bakjes met cellulose. We proberen ook onze verpakkingen voor snijkruiden te optimaliseren, zodat er geen onnodig materiaal wordt vervoerd. Tegelijkertijd is het voor ons belangrijk dat de kwaliteit van het product er niet onder lijdt, dat de verpakking tot op zekere hoogte transparant blijft en dat de gebruikte materialen daadwerkelijk duurzaam zijn."

"Het gaat maar om kleine aanpassingen, maar per saldo kan het heel veel uitmaken. Voor één klant hebben we bijvoorbeeld de folie met 1,5 cm verkleind, waardoor we uiteindelijk een paar ton materiaal kunnen besparen."

Salie

Naast snijkruiden produceert en verkoopt Dreesen al twee decennia lang cressen, die nu in heel Duitsland te vinden zijn. Het productassortiment omvat meer dan tien variëteiten en strekt zich uit van standaard tuinkers tot microgroenten en speciale en gemengde variëteiten.

Tot twee derde van de totale hoeveelheid bestaat nu uit biologische tuinkers. "De speciale variëteiten maken een interessante groei door, hoewel de vraag in sommige gevallen sterk verschilt per regio. In tegenstelling tot de snijkruiden, waar we in de winter ook geïmporteerde producten uit Spanje, Israël, Italië of Marokko moeten kopen, kunnen we de handel dankzij belichting het hele jaar door voorzien van Duitse tuinkers," aldus Lammert.

Rozemarijn in een folietunnel

Export naar buurlanden
Naast de Duitse thuismarkt worden er ook kleinere hoeveelheden geëxporteerd. "In de zomer zien we een interessante vraag vanuit Scandinavië en Groot-Brittannië. In de winter daarentegen hebben we met onze geïmporteerde kruiden een goed verkoopkanaal kunnen opzetten in Oostenrijk en Zwitserland. Om recht te doen aan de regionaliteit is onze dochteronderneming Franken Kräuter verantwoordelijk voor de logistiek en handel in Zuid-Duitsland."

Robert Dreesen

Differentiatie en verdere ontwikkeling
Lammert benadrukt dat er een duidelijke groeitrend zichtbaar is in beide productlijnen. "Onze focus blijft nu liggen op differentiatie van ons productassortiment. In het geval van tuinkers zullen er verdere rasinnovaties en productnieuwigheden zijn. In het geval van snijkruiden gaat het er vooral om dat we meerdere variëteiten per gewas kunnen aanbieden. Niet alle munt is bijvoorbeeld hetzelfde; er is ook Spaanse, Mexicaanse of ananasmunt. De verdere ontwikkeling van de variëteiten is een belangrijke hoeksteen van onze marketingstrategie en stimuleert ook het hele kruidensegment. Hetzelfde geldt voor de mixverpakkingen die we aanbieden, zoals viskruiden, Provençaalse kruiden of drankmixen."

Voor meer informatie:
Artur Lammert
Dreesen Frische Kräuter GmbH & Co. KG
Rosental 30
53332 Bornheim, Duitsland
Tel.: +49 (0) 22 27 91 87 68
artur.lammert@dreesen.de
http://www.dreesen.de