Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE rapport Week 30

"Duitse kersenseizoen over hoogtepunt heen"

Het Duitse kersenseizoen is over het hoogtepunt heen: de leveringen waren beperkt, net als de verkoopmogelijkheden. Ook de kwaliteit liet steeds meer te wensen over. Lokale Kordia en Regina hadden de overhand, maar ook zij waren minder vaak beschikbaar. Toch kon meestal zonder moeite aan de vraag worden voldaan.

Als gevolg van de inconsistente smaakeigenschappen ontstond er op sommige plaatsen een vrij grote prijsklasse. Over het algemeen vertoonden de prijzen echter meestal een stijgende lijn; prijsverlagingen kwamen slechts zelden voor. Turks fruit werd goedkoper en hadden ook te kampen met een daling van de kwaliteit, waardoor ze niet altijd voldoende vraag genereerden; overschotten konden niet altijd worden vermeden.

Zendingen uit België, Polen, Nederland en Griekenland kwamen niet verder dan een aanvullende status. Ook zij werden vaak afgeprijsd vanwege beperkte vraag en slechte kwaliteit. In Frankfurt verschenen zowel de zeer aantrekkelijke binnenlandse KIR Lamour als de Gelbe Knorpelkirsche van Dönissen; de laatste werd aangeboden voor 4,- € per kg. Er verscheen ook Canadees fruit, dat tot € 75 per krat van 5 kg in de maat 32/34 mm kostte.

Kersen
Het seizoen was over het hoogtepunt heen: de leveringen waren beperkt, net als de afzetmogelijkheden. Ook de kwaliteit liet steeds meer te wensen over. Lokale Kordia en Regina overheersten, maar hun aanwezigheid was afgenomen. Turks fruit werd goedkoper.

Appelen
Nieuw-Zeelandse Braeburn, Royal Gala evenals Zuid-Afrikaanse Granny Smith en Chileense Tenroy Gala vormden de basis van het assortiment. Andere rassen uit de genoemde landen vulden het assortiment aan. Vooral de vraag naar binnenlandse zomerappelen nam toe. In het Frankfurt Fresh Produce Centre werd de vroege appel Julia aan het assortiment toegevoegd.

Peren
De import van overzee overheerste nog steeds, maar het belang ervan nam duidelijk af: Zuid-Afrika leverde vooral Forelle en Packham's Triumph, uit Chili kwamen vooral Abate Fetel en Forelle. Qua Europees assortiment namen de leveringen merkbaar toe, vooral Italiaanse en Spaanse Carmen. Nieuw was onder andere de Italiaanse Santa Maria.

Druiven
Italiaanse leveringen domineerden: naast de gevestigde Black Magic en Victoria waren er steeds meer pitloze rassen beschikbaar. Deze waren erg populair bij klanten. Spaanse druiven in Frankfurt hadden prima smaakeigenschappen en ze verkochten dus redelijk.

Aardbeien
Het hoogtepunt van het seizoen is ongetwijfeld voorbij: de beschikbaarheid nam merkbaar af en ook de vraag was beperkt. Bovendien was de kwaliteit niet constant, waardoor de prijzen in sommige gevallen ver uit elkaar dreven. Lokale producten domineerden de markt. Regenval en de vakantie hadden onvermijdelijk een negatieve impact op de vraag.

Pruimen
Lokaal fruit domineerde in de pruimencategorie: Katinka en Cacak's Schöne waren prominent. Bühler Frühzwetschge, Hanka en Ersinger Frühzwetschge vulden het assortiment aan. First President was ook beschikbaar. Over het algemeen nam de beschikbaarheid duidelijk toe.

Perziken en nectarines
Spaanse producten domineerden ten opzichte van Italiaanse en Franse. Hoewel het aanbod over het geheel genomen enigszins beperkt was, overtrof het de vraag nog steeds. In geval van slecht weer was de verkoop niet bijzonder sterk. Dit leidde onvermijdelijk tot prijsverlagingen.

Abrikozen
Turkse suikerabrikozen voerden de boventoon. Daarna volgden Franse, Spaanse en Italiaanse producten. Abrikozen uit Servië, de Republiek Moldavië en Griekenland maakten het plaatje compleet. Ook binnenlands product verscheen een paar keer. Over het algemeen was de vraag gedaald door het slechte weer.

Citroenen
De Zuid-Afrikaanse import domineerde. De Spaanse Verna verloor marktaandeel en was op sommige plaatsen zo schaars dat Argentijnse citroenen de markt moesten aanvullen. Op sommige plaatsen werd Spaans fruit duurder.

Bananen
Het vakantieseizoen had de verkoopmogelijkheden merkbaar beperkt. Aan de vraag werd zonder problemen voldaan. De prijzen bleven over het algemeen op het niveau van de week ervoor.

Bloemkool
Duitse partijen overheersten en waren op sommige plaatsen als een monopolie verkrijgbaar. Nederlandse en Poolse partijen vulden elkaar aan. Als gevolg van een enigszins beperkte beschikbaarheid en een grotere vraag, gingen de prijzen over het algemeen licht omhoog.

Sla
Duitse groente domineerde de markt. Er was ook Nederlandse ijsbergsla en Belgische sla. De import had echter slechts een aanvullend karakter. De handel was rustig en er waren geen grote prijsschommelingen.

Komkommers
Binnenlandse, Nederlandse en Belgische komkommers vormden de basis van het assortiment. De prijzen ontwikkelden zich zeer inconsistent: Berlijn meldde constante prijzen voor het hele assortiment. In München werden dalingen waargenomen voor de grotere binnenlandse maten en kort voor het weekend ook voor de Belgische producten.

Tomaten
Het assortiment bestond uit Belgische, Nederlandse, binnenlandse en Italiaanse leveringen. Over het algemeen was de beschikbaarheid enigszins beperkt. De zaken verliepen vlot. De kwaliteit was over het algemeen overtuigend. Er was geen duidelijke lijn waarneembaar met betrekking tot de prijzen.

Paprika's
Nederlandse aanbiedingen domineerden, Turkse, Poolse en Belgische paprika's vulden de markt aan. Sporadisch binnenkomende binnenlandse producten speelden slechts een ondergeschikte rol. Wat betreft de afzet waren er geen bijzondere gebeurtenissen. Import uit Turkije was soms nogal beperkt.

Bron: bmel-statistik.de

Publicatiedatum: