Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
tot 38% energiebesparing

Vlaamse vertical farm krijgt eigen lamp

Colruyt Group lanceert de CoolGrow VF lamp. Dat is een vertical farm lamp ontwikkeld in co-creatie met MechaTronix. Een vertical farm opstelling met de nieuwe CoolGrow VF lamp is tot 38% energie-efficiënter dan een klassieke vertical farm opstelling, laat de distributeur weten.

Doorontwikkeling in co-creatie
De CoolGrow VF lamp is het resultaat van samenwerking tussen Colruyt Group Smart Technics (de innovatietak van Colruyt Group), MechaTronix, Light & Lighting Laboratory van de KU Leuven en Achilles Design.

e ontwikkeling van de lamp gebeurde met de steun van Het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Kim Vancauwenberghe, managing director van Colruyt Smart Technics: “Colruyt Group en MechaTronix streven ernaar om de CoolGrow VF lamp op de internationale markt te commercialiseren en zo bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van vertical farming. Met deze technologie zetten beide bedrijven een belangrijke stap richting duurzame en toekomstgerichte voedselvoorziening.”

Energiebesparing tot 38%
In maart 2019 verkochten de Bio-Planet winkels van Colruyt Group verse basilicum dat volgens het principe van vertical farming is geteeld. Revolutionair aan dit verhaal is dat het volledig om eigen kweek ging uit een door Colruyt Group ontwikkelde vertical farm.
Vanwege het ecologisch en duurzaam karakter trok deze techniek de aandacht van de R&D afdeling van de Colruyt Group. Na 3 jaar studie en ontwikkeling beschikte Colruyt Group over een eigen vertical farm die 20 keer minder ruimte, 90% minder water en 50% minder nutriënten dan de klassieke teelt vereist.

De ontwikkeling van een compleet nieuw belichtingsconcept was een belangrijke factor in het energie efficiënt maken en het slagen van de vertical farm. Na marktonderzoek bleek geen van de bestaande oplossingen te voldoen aan de hoge eisen van besturingsmogelijkheden en energie-efficiëntie. Er was immers nood aan een LED-lamp met een hoge intensiteit en extreem laag verbruik. Koen Vangorp, CEO van MechaTronix: “Door de combinatie van de nieuwe LED-lamp met een omgeving van hoog reflectief materiaal daalt de energetische input met 38%.”

De lamp wordt ondersteboven geplaatst en verlicht het plafond in plaats van rechtstreeks de planten. Door gebruik te maken van een reflector die het licht over het plafond en zijwanden uitspreidt wordt zowel het plafond als de zijwanden een lichtbron voor de planten. Het licht is 100% diffuus waardoor de volledige plant actief deelneemt aan de fotosynthese wat tot hogere productie leidt en een kortere uitgroeitijd van het gewas.​Met behulp van geavanceerde LED-technologie en het verlichtingsconcept biedt de lamp goede groeiomstandigheden voor gewassen in vertical farms tegen de laagst mogelijke energiekosten.

De technologie alsook de optica is globaal gepatenteerd, laat de distributeur weten.


Op bovenstaande foto is te zien dat de lamp ondersteboven wordt geplaatst.

Voor meer informatie:
Colruyt Group
Edingensesteenweg 196
1500 Halle, België
Tel: +32 2 363 55 45
www.colruytgroup.com


Koen Vangorp
MechaTronix
[email protected]
www.horti-growlight.com

Publicatiedatum: