Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter van der Veeken:

"Bloemkool en saus; terug naar het product"

"Lekker, een bord met vers gekookte bloemkool en daar een heerlijk roomsausje overheen. Echte Hollandse kost, wie is er niet groot mee geworden? Maar als je echt in je bord gaat kijken, weten we dan nog wat we eten, waar het vandaan komt of hoe het geteeld wordt? Onze opa’s en oma’s wisten precies wat er in de pan zat en hoe het sausje gemaakt moest worden, maar wij zijn dat met z’n allen een beetje kwijtgeraakt", aldus Peter van der Veeken van Normec in deze blog.



"Onze kennis over groenten en fruit is aan het verdwijnen. We lezen het etiket wat op een pot is geplakt en zien hoeveel voedingswaarden het product bevat of hoeveel suiker erin zit of aan toegevoegd is, maar daar blijft het dan wel bij. Onze “snelle” wereld maakt dat we anders met groenten en fruit omgaan dan we 20 jaar geleden deden. De uren die we in de keuken staan worden minder en onze agenda bepaalt voor een groot gedeelte wat er vandaag op mijn bord gaat komen. We kiezen vaker voor gemak; in plaats van vers van het land kiezen we voor “vers” uit de pot of zak. In plaats van zelf groenten of fruit snijden kiezen we voor kant-en-klaar uit het koelschap. Is dat fout? Is dat minder gezond? Nee, zo stellig kunnen we dat zeggen, technologische ontwikkelingen geven ons steeds meer mogelijkheden en daar is ook markt voor. De consument van nu is niet meer de consument van toen."

"Maar wat weten we nog over het product zelf? Wat gebeurt er met het product voordat het op m’n bord terecht komt? Tal van vragen waarvan het antwoord steeds moeilijker te vinden is. Laten we beginnen met vast te stellen dat groenten en fruit “levende” producten zijn met elk een eigen groei-, kwaliteits- en houdbaarheidspatroon. Neem als voorbeeld de appel. Als deze nog aan de boom hangt, krijgt deze volop voeding vanuit de boom zelf. Daar wordt hij groot en sterk van, krijgt hij z’n smaak en uiteindelijk ook z’n kleur. Maar op het moment dat we die appel plukken stopt dat proces en krijgt hij niets meer. De appel moet het doen met datgene wat hij zelf nog heeft! En daar komen de eerste vragen al bovendrijven: hoe lang kan ik die appel bewaren? Waarom wordt hij thuis op de fruitschaal zo snel zacht en melig? Welke appels zijn het lekkerst?... De rij met vragen lijkt oneindig!"

"Wil je een antwoord op deze vragen? Woensdagmiddag 20 september 2023 geven de kwaliteitsprofessionals van Normec Foodcare en Kiwa het antwoord op deze en vele andere vragen over het verse AGF-product. Middels een interactief theaterseminar nemen we je mee in de keten van groenten en fruit. De reis start op het bord van een gezin wat net aan tafel gaat en draaien de tijd terug… we zien het AGF-schap in de supermarkt waar het avondeten is gekocht, volgen het product terug naar het distributiecentrum, verder terug naar de leverancier en zien uiteindelijk hoe de keurmeester z’n controles uitvoert. Om vervolgens weer uit te komen bij de familie aan tafel en vast te stellen dat we meer kennis hebben opgedaan dan toen we van tafel stapten."

De kwaliteitsprofessionals van Normec Foodcare en Kiwa, Peter van der Veeken, Ludo Tuijnman en Marcel van de Werken delen op een leuke, interessante en interactieve manier extra kennis over het verse product in z’n algemeenheid en enkele producten in het bijzonder. Daarnaast zijn er ook twee kanjers uitgenodigd die vanuit een andere invalshoek de AGF-producten benaderen: Jos van Mil, hij is de bedenker/founder van snoeptomaatjes, hij weet alles over het vermarkten van een product en de veranderende markt. Pierre Wind, de “kok des Vaderlands”, laat zien wat er met een product als bloemkool allemaal kan.

Kortom het belooft een unieke middag te worden die je niet kan missen.

Datum: woensdag 20 september

Tijd: vanaf 12.00 uur

Locatie: Theater Het Kruispunt (Middenbaan 111, 2991 CS Barendrecht)

Kosten: €75,00

Meld je hier aan

Publicatiedatum: