Tholen – Hoewel de perenteelt het meeste areaal beslaat van Fruitbedrijf De Fruitwaard, is de kersenboomgaard het kloppend hart van het bedrijf. Met 10 verschillende soorten kersen zijn ze kersenspecialist in de regio. Sommige mensen komen in het seizoen wekelijks kersen halen. Nu de oogst klein is, zijn de Jaarsveldse kersen daarom alleen voor eigen verkoop, vertelt Arie Stigter.
Arie Stigter teelt 10 soorten kersen in Jaarsveld
Andere jaren bracht hij ook kersen naar veiling Zaltbommel, maar dit jaar blijft er echt niets over. Het koude voorjaar zorgt ook nog eens voor een late oogst. Begin juli konden ze hun klanten zelfs niet garanderen dat er voldoende kersen waren. “Het is een dilemma natuurlijk, want de kersen brengen nu veel op op de veiling, tot wel 12 euro de kilo. Dat kan ik aan consumenten niet vragen. Ik verkoop ze dit seizoen voor de vaste prijs van 8,50 euro, want als ik ze te duur maak, verlies ik die klanten”, legt Arie uit. Die klanten zijn ook weer de basis van de Landwinkel. “We liggen niet aan een doorgaande weg, dus mensen moeten hier speciaal naartoe komen.”
Kersenplukkers komen dagelijks in actie
Hoewel De Landwinkel een echte omrij-winkel is, weten steeds meer consumenten de winkel te vinden. Arie: “Dat is in coronatijd begonnen en trekt nog steeds aan. Het lijkt wel of mensen de knop om hebben gezet, ze willen weten waar hun eten vandaan komt.”
Het liefst is Arie echter te vinden in de boomgaard waar ze appelen, peren, kersen en aardbeien telen. Er wordt fors geïnvesteerd in een hoge kwaliteit van de teelt en in verschillende rassen. De Fruitwaard teelt 10 verschillende kersenrassen die in principe van half juni tot half augustus beschikbaar zijn. Verder telen ze aardbeien op stellingen en onder verkapping voor verkoop in de winkel.
De aardbeien op stellingen moeten nog rijpen, ze zijn bestemd voor eigen verkoop in Landwinkel De Fruitwaard
De belangrijkste teelt is peren die De Fruitwaard verder wil uitbreiden ten koste van de appelen, een teelt die sterk onder druk staat door concurrentie uit Oost-Europa en het inperken van middelen door de Nederlandse overheid. Perenteelt staat minder onder druk en het Nederlandse klimaat is gunstig.
Dochter Rianne helpt regelmatig mee in de boerderijwinkel
“Door de weersextremen in Zuid-Europa verwachten we daar de kleinste oogst in 10 jaar. Wij hebben ook last van droogte, al drie jaar. Door druppelirrigatie aan te leggen, een techniek uit Israël, kunnen wij voor een goede oogst zorgen”, vertelt Arie trots. De takken van de perenbomen worden in deze week zelfs vastgebonden om ze te beschermen tegen afbreken door zomerstormen.
Het stoeien met de elementen, is enorm uitdagend, maar de inspanningen om de oogst zo goed mogelijk te laten slagen, geeft ook veel voldoening. De steeds strengere regelgeving vanuit de overheid is echter iets waar je als ondernemer niets tegen kunt doen. Arie: "Je probeert steeds netjes aan alle regels te voldoen en dan veranderen die plotseling weer."
"Alsof je net een elektrische auto hebt aangeschaft en dan willen ze dat je vanaf volgend jaar op waterstof gaat rijden. Hier komen regelmatig telers uit het buitenland kijken naar onze innovaties. Die hebben lang niet zoveel regels om zich aan te houden en snappen niet dat de overheid het ons zo moeilijk maakt. Ik kan het ze ook niet meer uitleggen."
Voor meer informatie:
Landwinkel De Fruitwaard
Oudeslootseweg 3
3411 MP Jaarsveld/Lopik
Tel.: +31 (0)348 55 38 38
info@fruitwaard.nl
www.fruitwaard.nl