Momenteel investeert de voedingsindustrie in de ontwikkeling van duurzamere verpakkingsalternatieven die zowel de voedingskwaliteit als eigenschappen zoals kleur, smaak, geur en textuur behouden.
Daarom is er een folie ontwikkeld door een onderzoeksgroep in de staat São Paulo, Brazilië, bestaande uit wetenschappers van de afdeling Materiaaltechnologie en Bioprocessen van de School voor Chemische Technologie van de Staatsuniversiteit van Campinas en het Centrum voor Verpakkingstechnologie van het Instituut voor Levensmiddelentechnologie van het ministerie van Landbouw en Bevoorrading van de staat São Paulo, ook in Campinas.
De film is gemaakt van een verbinding die is afgeleid van limoneen, het hoofdbestanddeel van de schil van citrus, en chitosan, een biopolymeer dat is afgeleid van de chitine die aanwezig is in exoskeletten van schaaldieren. "We richtten ons op limoneen omdat Brazilië een van de grootste sinaasappelproducenten ter wereld is en São Paulo de belangrijkste staat is waar sinaasappels worden geteeld," zei Roniérik Pioli Vieira, een professor aan de Staatsuniversiteit.
Limoneen is al eerder gebruikt in folie voor voedselverpakkingen om de conservering te verbeteren dankzij de antioxiderende en antimicrobiële werking, maar de prestaties worden nadelig beïnvloed door vluchtigheid en instabiliteit tijdens het productieproces van de verpakking, zelfs op laboratoriumschaal.
"Om dit probleem op te lossen, kwamen we op het idee om een derivaat van limoneen te gebruiken, poly(limoneen) genaamd, dat niet vluchtig of bijzonder onstabiel is," zei Vieira.
Bron: agencia.fapesp.br