Het Spaanse kersenseizoen gaat zijn laatste fase in met de oogst van het Staccato ras. Het is een jaar geweest waarin de broodnodige regen heeft laten zien dat ze ook de ergste vijand van dit gewas kan zijn.
"Vrijwel vanaf het begin van de oogst heeft het constant geregend, wat de ontwikkeling van het gehele seizoen heeft gemarkeerd", vertelt José Luis Bernal Herrero van Persicum Fresh. "Afhankelijk van het ras is de gemiddelde oogst op 50 à 70 procent van het teeltpontentieel blijven steken, want naast problemen in de bloei en vruchtzetting zijn er ook verliezen opgetekend door cracking en het rotten van het fruit wegens de aanhoudende vochtigheid."
"Dit gebrek aan aanbod heeft ertoe geleid dat de kersen op de markt, ondanks dat de kwaliteit tegenviel, zeer hoge prijzen hadden." En op dit moment blijven de prijzen hoog, ook al loopt het seizoen op z’n laatste benen.
"Volgende week eindigt de oogst in Aragón. Bij Persicum Fresh houden we het meestal uit tot in augustus, dus dit jaar zullen we de verkoop tussen de 15 en 20 dagen eerder afronden dan normaal, wat een idee geeft van de hoeveelheid fruit dat ontbreekt." Vooral in de Jerte-vallei en Alicante, geeft José Luis aan, maar ook in Ricla en Calatayud hebben regenbuien tijdens de rijpings- en oogstfase hun stempel gedrukt op de kwaliteit en het aanbod. "Ongeveer 20-25 dagen geleden, rond 20 juni, was er een aanzienlijk gat in de markt voor kersen en zelfs Spaanse supermarkten waar we niet mee samenwerken, belden ons op omdat ze op zoek waren naar fruit van betere kwaliteit. Er waren immers veel kersen waarvan de kwaliteit zowel in de winkel als bij de consument vlug achteruitging."
"Er zijn momenten geweest dat de consumptie vertraagde, wat erop wees dat de consument het beu was om dure kersen te kopen die thuis nauwelijks houdbaar waren."
Balans tussen vroege afzet en kwaliteit
Consumptie en prijzen zijn onvermijdelijk onderworpen aan de wet van vraag en aanbod, maar de afgelopen jaren lijken steenfruit, waaronder kersen, het bijzonder moeilijk te hebben door een algemene daling van de consumptie, zoals de maandelijkse rapporten van het Spaanse ministerie van Landbouw bevestigen.
"De consumptie is zeer reactief. Dit jaar bijvoorbeeld heeft Murcia, dat elk jaar iets verder vooruitloopt op de extra vroege teeltgebieden van Sevilla en Huelva, een maand lang regen gezien. Het steenfruitseizoen begon dan ook met fruit van slechte kwaliteit. De Brix-waarde was niet op niveau door het gebrek aan zonuren. De markt was ook leeg omdat de regen ons verhinderde de kersen te oogsten. Het fruit was heel duur en naar mijn mening heeft dit de consument danig ontgoocheld dat, toen Aragón en Lérida met hun fruit op de markt kwamen, er geen animo meer was om kersen te kopen."
"We weten allemaal dat het vroegste fruit de hoogste prijzen haalt, maar het is ook het minst goede wat smaak en kwaliteit betreft, en dat geldt niet alleen voor steenfruit. Het gebeurt bijvoorbeeld ook in het mandarijnenseizoen. Daarom moet er een balans worden gevonden tussen snel op de markt komen met het eerste fruit en de consument een product aanreiken dat hem of haar aanmoedigt om het in de rest van het seizoen te blijven consumeren."
Voor meer informatie:
Persicum Vega
Pol. Industrial La Charluca
Complejo Aragón Fase II, Nave 3
50340 Calatayud (Zaragoza) - Spanje
Tel: + 34 617323631
http://persicumfresh.es