Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"90% van Spring knoflook in Spanje niet geschikt voor versmarkt"

"Door de regen in mei en juni zal bijna 90% van de Spring knoflookoogst in de Spaanse regio Castilla-La Mancha problemen hebben die de afzet op de versmarkt bemoeilijken," zo zegt Antonio Escudero van de regionale afdeling van brancheorganisatie Asaja.


Natte Spring knoflook

"Het gaat enkel maar om donkere vlekken op de schil. Het is dus gewoon een probleem met hoe het product eruitziet. Maar het zorgt er wel voor dat de knoflook niet meer geschikt is voor de versmarkt en naar de verwerkende industrie moet worden omgeleid."

"De kwaliteit van het product is evenwel onaangetast, want de vlekken zetten zich niet over op de teentjes", merkt Antonio op. "En als deze knoflook geschikt is voor de verwerkende industrie, waar het niet alleen vermalen wordt tot knoflookpoeder, maar ook verwerkt wordt tot gepelde teentjes en in schijfjes of blokjes gesneden knoflook, dan moet de kwaliteit wel op het niveau staan van voor verse consumptie geschikt product. Het probleem is dat je de consument moet overtuigen dat dit slechts een esthetisch probleem is. We hebben daar jammer genoeg niet de tijd voor, omdat de Spring afzet maar een paar maanden duurt."

"Vanuit de sector hebben we geprobeerd de retail uit te leggen dat de kwaliteit van de teentjes onaangetast is. We hebben daartoe rechtstreeks contact opgenomen met de supermarktketens. We hebben ook via verschillende kanalen die boodschap proberen over te brengen bij de consument. Want dit probleem zou zomaar volgend seizoen opnieuw kunnen opduiken", merkt Antonio op. "En we kunnen toch niet alle seizoenen in het water zien vallen door louter een visueel probleem?"

De verwerkende industrie is een interessant alternatief voor het product dat niet op de versmarkt kan worden afgezet. Er zijn bovendien markten waar de consumptie van verwerkte knoflook aanzienlijk is, zoals de Verenigde Staten. "Maar de prijzen die de telers voor de knoflook krijgen zijn veel lager. De industrie zal daarentegen hogere winstmarges behalen, want de Spring knoflook die ze tegen lage prijzen inkoopt, komt anderzijds wel met goede maten en de kwaliteit is uitstekend."

En de paarse knoflook?
Gelukkig heeft de paarse knoflook, die later geoogst wordt, geen last van een iets donkerdere schil. Op dit moment is bijna alle paarse knoflook al geoogst in La Mancha, met uitzondering van enkele percelen in latere teeltgebieden of op een hoogte van boven de 900 meter. Deze week zal praktisch de gehele oogst binnengehaald worden. "Ze is van zeer goede kwaliteit, maar door het gebrek aan zon tijdens de stormen valt de maatvoering wat tegen."

"Daarom moeten consumenten er, net als bij de Spring knoflook, op gewezen worden dat het product met vlekjes op de schil of iets kleinere maten niet van mindere kwaliteit is. Kleinere knoflook heeft bovendien niet alleen een meer geconcentreerde smaak, maar is ook langer houdbaar", besluit Antonio.

Voor meer informatie:
Antonio Escudero
Asaja Castilla-La Mancha
C/ Cuesta del Águila, 7- Local, 1
45001 Toledo (Spanje)
Tel: +34 925 21 64 98
asajaclm@asajaclm.org
www.asajaclm.org