"Momenteel komt 80% van de basilicum op de Europese markt uit Kenia. Met gekoelde luchtvracht komt het product er binnen een halve dag aan. Daarnaast komt er ook nog basilicum uit Israël, dat de kruiden echter aanbiedt tegen hogere prijzen dan Kenia, en Marokko, dat het goedkoper, maar met lagere kwaliteit levert", zegt Luigi D'Aniello, manager van Ludan Fresh Supplies uit de Zuid-Italiaanse provincie Salerno.

Beperkt aanbod basilicum
"Het basilicum zomerseizoen in Italië is door het regenachtige klimaat van half maart/begin april, de periode waarin wordt gezaaid, niet optimaal van start gegaan. Veel van wat vroeg gezaaid werd, is verloren gegaan. Dus moesten de telers opnieuw zaaien. De oogst begon in juni en dat is zeer goed gegaan. Ook in de handel waren er goede prijzen en een prima vraag. Er werd veel product geoogst en het vond allemaal zijn weg naar de markt."

"Sinds begin juli is de situatie echter veranderd. Door de hoge temperaturen groeit de basilicum minder snel, met name in de kassen. Vollegrondsbasilicum is overigens bestemd voor de verwerkende industrie. Daarom is het aanbod nu beperkt, terwijl de markt wel vragende is."
"Voor de andere aromatische kruiden die bestemd zijn voor de versmarkt is de situatie een beetje moeilijk in Italië, zowel wat betreft de teelt als de afzet, aangezien de Noord-Europese landen zelf product hebben. Zo palmt het Duitse product de Europese markt in. Italië is wel een geduchte concurrent in platte peterselie, salie, tijm en rozemarijn wegens de superieure kwaliteit. Die kruiden zijn vooral bestemd voor Nederland. Aan de vraag naar koriander daarentegen, een veelgevraagd kruid in Europa, kan Italië niet voldoen, want de te warme zomertemperaturen maken de teelt lastig en tasten de kwaliteit van het product aan."