De nieuwe EU-voorschriften voor de export van Zuid-Afrikaans citrus kunnen het volume van Zuid-Afrikaanse sinaasappelen met 20 procent verminderen. De regels, die in januari van kracht werden, verplichten Zuid-Afrikaanse telers om een ultrakoude behandeling toe te passen op alle sinaasappelen die Europa binnenkomen en de vruchten maximaal 25 dagen bij een temperatuur van 2 graden Celsius of lager te bewaren. De beperkingen zijn bedoeld om de mogelijke verspreiding van de valse fruitmot te voorkomen, een plaag die inheems is in Afrika ten zuiden van de Sahara en zich voedt met fruit, waaronder sinaasappelen.
Zuid-Afrika is na Spanje de grootste citrusexporteur ter wereld en verkocht vorig jaar 32% van zijn sinaasappelen op de Europese markt, volgens de Perishable Products Export Control Board van het land.
Justin Chadwick, CEO van de Citrus Growers' Association: "We schatten dat we van de normale hoeveelheid die we naar de EU zouden sturen, dit jaar misschien 15 of 20 procent minder sinaasappelen naar de EU zouden sturen, simpelweg omdat we het volume fruit dat nodig is niet kunnen behandelen en koelen."
Als de hoeveelheid sinaasappelen die Zuid-Afrika normaal gesproken jaarlijks naar de EU exporteert met een vijfde zou worden verminderd (ongeveer 80.800 ton), zou dat betekenen dat de Europese supermarkten een tekort van 5,4 miljoen kartons van 15 kilo moeten aanvullen.
Bron: barrons.com