Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Les Paysans de Rougeline:

"Dankzij het Label Rouge herkennen consumenten smaakvolle tomaten"

Na 6 jaar hard werken en meer dan 30 herziene versies van de voorwaarden waaraan de tomatenrassen met een Red Label aan moeten voldoen, hebben drie in Frankrijk geteelde rassen sinds eind mei het felbegeerde Label Rouge mogen ontvangen.

"De eerste tomaten met dit keurmerk zullen aan het begin van de zomer geleidelijk in de winkels verschijnen", vertelt Sophie Thill namens Les Paysans de Rougeline. "Dit geboekte succes is mede mogelijk gemaakt door een nauwe samenwerking tussen verschillende organisaties en instellingen, waaronder de AIFLG, de vereniging voor groenten en fruit uit Lot-et-Garonne, het departement Lot-et-Garonne, de regio Nieuw Aquitaine, de Franse overheid en het INAO, het Franse instituut dat de keurmerken voor AGF-producten uitgeeft."

Dit is de eerste keer dat er een Label Rouge en SIQO – een kwaliteitskeurmerk en een herkomstkeurmerk voor tomaten in Frankrijk zijn uitgegeven. "De keurmerken garanderen een superieure productkwaliteit, bij tomaten gedefinieerd door de smaak en de textuur. De keurmerken zijn uitgegeven voor – op dit moment – 3 rassen in 4 segmenten: tomaten in bulk en trostomaten van het ras Saopolo, ronde tomaten van het ras Temptation en tomaten met een langwerpig hart van het ras Gourmandia."

Een complementaire aanbod aan tomaten met keurmerk
De tomaten met keurmerk hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een uitmuntende smaak. "De tomaten met een keurmerk zijn allemaal premiumrassen die trouwens niet alleen zijn geselecteerd vanwege hun unieke smaak, maar ook vanwege hun complementaire toepassingen. De cherrytomaten, knapperig en zoet, kunnen bijvoorbeeld op verschillende momenten van de dag worden gegeten als snack of aperitiefhapje. De ronde trostomaten, kleine, vlezige, dichte en knapperige trossen met zeer weinig sap, zijn ideaal om te verwerken in snacks of kebab en de langwerpige tomaten, gekenmerkt door lekker veel, sappig vruchtvlees en een vorm die doet denken aan een hart, zijn perfect om te verwerken in carpaccio of salades."

Dit jaar 1.000 ton Label Rouge-tomaten verwacht
Omdat Les Paysans de Rougeline zeer actief met het project bezig zijn geweest, wordt het Label Rouge soms geassocieerd met de Marmande-tomaten. Elke teler in Frankrijk kan en mag echter besluiten om zich aan de eisen, gekoppeld aan het Label Rouge, te houden.

"Wat ons betreft kunnen de 3 Label Rouge-rassen worden geteeld door 12 telers uit heel Zuid-Frankrijk. Ons doel is namelijk om deze niche van SIQO-producten uit te breiden en zo te voldoen aan de vraag van consumenten die op zoek zijn naar smaakvolle tomaten."

Paysans de Rougeline verwacht dit jaar 1.000 ton Label Rouge-tomaten te kunnen oogsten en wil volgend seizoen een opbrengst van 2.000 ton halen. "Het idee is om van dit 2023-seizoen een testseizoen te maken, om volgend jaar snel een hoger tonnage te kunnen halen en nog meer teeltbedrijven en telers zich bij ons aan te laten sluiten."

Differentiatie om de Franse tomatenteelt te helpen bestendigen
Het verkrijgen van het officiële herkomstkeurmerk SIQO, het resultaat van hard werken, kan voor de Franse tomatenteelt een echte troef worden. "Voor ons is het keurmerk een erkenning van de knowhow en het dagelijkse werk van onze telers op hun teeltbedrijven. We zijn er trots op tomatenrassen te kunnen telen die zich onderscheiden van andere rassen door hun superieure smaakkwaliteit. Het telen van de tomaten is daarnaast een vorm van productdifferentiatie die ons zal helpen om de strijd aan te gaan met de buitenlandse concurrentie in een tijd waarin de inflatie het de Franse telers sowieso al moeilijk maakt. Met het telen van de tomaten kunnen we een bijdrage leveren aan het veiligstellen van de toekomst van de Franse tomatenteelt op de lange termijn."

Voor meer informatie:
Sophie Thill
Les Paysans de Rougeline
Chemin de Cazeaux
47213 Marmande cedex, Frankrijk
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer