De teelt en consumptie van zoete aardappelen heeft een effect op miljoenen mensen in Oostelijk en Zuidelijk Afrika (ESA). Afrikaanse landen, met name in de ESA-regio (Ethiopië, Kenia, Oeganda, Mozambique, Madagaskar, Malawi) hebben te maken gehad met droogte, overstromingen en conflicten, vooral in de afgelopen twee jaar. Deze ervaringen hebben boeren gedwongen om over te schakelen op meer klimaatbestendige landbouwsystemen om zich aan te passen aan hun omgeving.
Zoete aardappel is een belangrijk klimaatbestendig voedselgewas omdat het een voedzaam basisvoedsel is dat toegankelijk is voor plattelandsgemeenschappen. Bovendien is het een vroeg rijpend, droogtetolerant en hoogproductief gewas. Paul Demo, directeur Afrika van het Internationale Aardappelcentrum (CIP): "Het zoete aardappelprogramma van het International Potato Centre heeft samengewerkt met partners in Afrika om meer dan zes miljoen huishoudens toegang te geven tot voedzame zoete aardappelrassen. In de loop der jaren hebben we onze marketingaanpak voor landbouw en voeding verfijnd en de toeleveringsketens versterkt. En met de hulp van onze partners hebben we een aantoonbaar verschil gemaakt in het leven van huishoudens in meer dan 12 landen in Afrika, waaronder landen in Oost-Afrika - Ethiopië, Kenia, Oeganda, Rwanda en Tanzania."
De zoete aardappel biedt boeren opties voor diversificatie van de dominante, op granen gebaseerde teeltsystemen, die momenteel te kampen hebben met problemen als gevolg van aanhoudende droogte. Boeren hebben nu toegang tot zoete aardappelrassen die goed zijn aangepast aan de regionale klimaatstress, waaronder droogte, overmatige regenval en hitte. Deze variëteiten zijn ontwikkeld door middel van gezamenlijk onderzoek en innovatie en zijn in heel Afrika en wereldwijd opgeschaald.
Bron: nation.africa
Foto: Dreamstime.com