Dicht bij de kust van Nazaré, bekend bij surfers van over de hele wereld om zijn gigantische golven, groeien de "Atlantische" appelen van Alcobaça met beschermde oorsprongsbenaming die binnenkort door de Vereniging van Appeltelers van Alcobaça in Spanje op de markt zullen worden gebracht onder een collectief merk.
"De vereniging werd in 2001 opgericht om ervoor te zorgen dat de Portugese consument de lokale appel weer zou waarderen. Hij is kleiner dan de importappelen uit Spanje, Italië of Frankrijk die in de Portugese supermarkten in de jaren ‘90 begonnen te verkopen na de toetreding van Portugal tot de Europese Unie, maar zijn smaak is geweldig", zegt Jorge Soares, voorzitter van de vereniging.

Appelboomgaarden in Óbidos
"In die tijd moest de sector grote inspanningen leveren om aan concurrentiekracht te winnen: er begonnen zich coöperaties en telersverenigingen te vormen, de boomgaarden werden gerenoveerd en gemoderniseerd naar het voorbeeld van het teeltmodel in de Spaanse provincie Lleida en in 1994 werd de BGA voor de Appel van Alcobaça geregistreerd", vertelt Jorge, manager van een van de 22 coöperaties en bedrijven die deel uitmaken van de Vereniging van Appeltelers van Alcobaça, terwijl hij door zijn appelboomgaard aan de oevers van de rivier de Baça wandelt en de kleine appelen gadeslaat die vanaf half augustus zullen worden geoogst.

Jorge Soares
"Vandaag vertegenwoordigt het collectieve merk al 70% van de totale productie van de streek. Dit jaar zullen we rond de 60 miljoen kilo oogsten en na een intense campagne om de consumptie in Portugal te stimuleren, hebben we besloten om de verkoop naar andere markten uit te breiden, met name Spanje en Brazilië."

Helio Ferreira van Granfer en Rui Ferreira en Susana van Cooperfrutas, 2 van de 22 coöperaties en bedrijven die werken onder de vleugels van de Vereniging van Appeltelers van Alcobaça die FreshPlaza bezocht in Portugal, en Jorge Soares, voorzitter van de vereniging.
"De Atlantische appel onderscheidt zich door zijn smaak"
Hoewel de consumptie van de appel van Alcobaça tot nu toe voornamelijk een binnenlandse aangelegenheid was, is het een fruitsoort met een verrassend exportverleden, mede dankzij de teelt dicht bij de kust, waar de boomgaarden op een hoogte van 10 tot 60 meter boven de zeespiegel liggen en genieten van gemiddeld 500 koude-uren per jaar. Er zijn gegevens over de appelteelt in Alcobaça sinds de 13e eeuw. De export vanuit deze regio, die toebehoorde aan het cisterciënzerklooster van Alcobaça, kwam in de 18e eeuw op gang. De bestemmingen waren Noord-Afrika en Engeland, waar ze zeer gewaardeerd werden.

De volledige appelteelt die onder het collectieve merk valt, maakt gebruik van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën. Op de foto een vogelnest in een van de bomen.
"De appel die hier wordt geteeld, onderscheidt zich met zijn smaak. Het is een van de kenmerken waar we de consument mee willen overtuigen door te werken vanuit het collectieve merk, dat veel veeleisender is op het gebied van kwaliteit dan de BGA zelf. Onze appel is erg zoet, met een Brix-waarde tussen de 14 en 16 graden, maar ook het zuurgehalte is hoog dankzij de Atlantische invloed. De appel kan ongeveer 4 mg zuur bevatten en heeft dus een evenwichtige smaak. Daarnaast is hij ook zeer aromatisch. Wat betreft de uiterlijke kwaliteit: onze Fuji’s worden verkocht met 60-70% kleur vergeleken met de 20-30% waarmee het ras normaal gesproken in het schap ligt, dus qua uiterlijk is het een zeer aantrekkelijke appel."

De vereniging deelde de resultaten van een studie die de hoeveelheid antioxidanten in het vruchtvlees (blauwe kleur) en in de schil (bruine kleur) bij verschillende rassen vergeleek.
Het kaliber is een van de belangrijkste kenmerken, vervolgt Jorge. "De appel heeft een middelgrote tot kleine maat. Hij is dus gemakkelijk te consumeren en toch vertegenwoordigt hij een volledige portie fruit. In Portugal zijn de grote maten van de appel van Alcobaça tegenwoordig goed voor 30-40% van de omzet, terwijl de middelgrote en kleine maten de resterende 60-70% voor hun rekening nemen."

"Ook in Brazilië worden grotendeels middelgrote en kleine maten geconsumeerd en daarom denken we dat we vlot de Braziliaanse markt kunnen bereiken buiten hun eigen seizoen", zegt de voorzitter van de vereniging, die begin deze week bezoek heeft gekregen van afgevaardigden van de Braziliaanse supermarktketen Pão de Açucar, met meer dan 2.000 winkels in het land.
"We willen ook Spanje, de grootste importeur van Portugese producten in het algemeen, bereiken met ons aanbod, want het is concurrerend in prijs en smaak. Dat willen we vanaf het volgende seizoen gaan doen via regionale en nationale supermarktketens, waarmee we al volop gesprekken aan het voeren zijn."
Klik hier voor de contactgegevens van de leden van de Vereniging van Appeltelers van Alcobaça.

Voor meer informatie:
Vereniging van Appeltelers van Alcobaça
Apartado 23 EC Bairro dos Arcos 2510-081 Óbidos (Portugal)
[email protected]
[email protected]
www.macadealcobaca.pt