Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alberto Garrocho van Pitahayas de Andalucía: "Het seizoen start in juni"

"Vanaf september is Spaans dragonfruit praktisch alleen op Europese markt"

Dit jaar begint de dragonfruitoogst in de Zuid-Spaanse regio Andalusië iets vroeger dan normaal en met een forse toename van de opbrengst. "Het eerste fruit zal tussen midden en eind juni geoogst worden. We verwachten goede maten", zegt Alberto Garrocho, voorzitter van de internationale coöperatie Pitahayas de Andalucía. "We beginnen met de rassen JC01 en JC02 om daarna over te schakelen op de hybride Undatus. De drie rassen zijn allemaal afkomstig uit veredelingsprogramma's op de Canarische Eilanden."

Het Spaanse dragonfruit dat op het vasteland wordt geteeld, heeft dus een Canarisch tintje. In 2005 haalde een onderzoeker van het Canarische Instituut voor Teeltonderzoek (ICIA) bepaalde rode rassen uit Guatemala en La Réunion naar Tenerife. Hij onderzocht of het fruit geschikt was voor teelt op het eiland, aangezien het voor de tuinbouwsector een interessant alternatief vormde.

"De rassen die nu het meest geteeld worden op het vasteland, zijn de rassen die in die proeven de beste resultaten lieten zien in het Canarische klimaat. Het klimaat op Tenerife lijkt sterk op dat van onze teeltgebieden, toch voor een deel van het jaar. Ze hebben bovendien bewezen zeer goed bestand te zijn tegen de koude periodes op het vasteland."

"JC01 en JC02 zijn roodvlezige rassen, terwijl Undatus witvlezig is en van een uitzonderlijke kwaliteit. Maar ze bereiken allemaal Brix-waarden tussen de 12 en 14 graden", legt Alberto uit. "Een van de kenmerken van pitahaya is dat de planten meerdere bloeiperiodes hebben, waardoor we 6 maanden kunnen oogsten, van eind juni tot en met december. Vorig jaar waren we zelfs in januari nog dragonfruit aan het plukken."

"Tijdens de eerste maanden overlapt ons seizoen met dat van Costa Rica, maar vanaf september zijn we praktisch alleen op de Europese pitahayamarkt. Het fruit wordt niet alleen hier in Andalusië geteeld, maar ook in Valencia en Murcia."

320.000 kilo dit seizoen
De internationale coöperatie Pitahayas de Andalucía, met partners in Spanje en Portugal, telt al 76 telers-leden. Vorig jaar had de extreem warme maand juli een impact op de opbrengst, die rond de 157.000 kilo bleef hangen. "Maar dit jaar is de prognose 320.000 kilo, zowel vanwege de toetreding van nieuwe leden als door een toename van het areaal van bestaande leden."

"In 2022 brachten we ons dragonfruit op de markt in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Nederland, en aan het einde van het seizoen ook in Italië. Dit jaar zijn er zich al nieuwe klanten komen melden die geïnteresseerd zijn in de Spaanse pitahaya", besluit Alberto Garrocho.

Voor meer informatie:
Alberto Garrocho
S.C.A. Pitayas de Andalucía
Tel: +34 669 368 384 (Spanje)
albertogarrocho@hotmail.com
garrochoybogado@gmail.com