Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
16 hectare zoete aardappelen uit de Brabantse Polder

"Dat kunnen wij hier ook”

De Zuid-Amerikaanse aardappel (eigenlijk zoete wortel) staat bekend als importproduct, maar met de juiste kennis en aandacht kan het gewas ook in Nederland geteeld worden. De broers Geerd en Joris van Geel, de nieuwe generatie op het familiebedrijf, zochten meerwaarde voor het bedrijf en vonden deze in de lokaal geteelde zoete aardappel. Gert Jan Zonneveld Piek van Rungis is bij deze gepassioneerde telers op bezoek en laat je in onderstaande video zien hoe en waar de zoete aardappel in Nederland wordt verbouwd.

"Steeds meer producten, die oorspronkelijk alleen in andere landen werden geteeld, worden nu ook geteeld in Nederland. Denk hierbij aan onze Hollandse wasabi, de oca knolletjes en de buddha finger. Natuurlijk brengt het telen van zulke producten in Nederland uitdagingen met zich mee. Rungis is trots op de telers die deze uitdaging aangaan en zo het aantal food miles fors verlagen. Voor zoete aardappels blijft de perceptie nog vaak dat import noodzakelijk is. Zo komen ze voornamelijk uit Zuid-Amerika. "Dat moet ook anders kunnen", vonden de Nederlandse broers Geerd en Joris.

De passie voor telen zit er bij de broers Geerd en Joris al vroeg in. Hun ouders hebben een eigen akkerbouwbedrijf, waar de twee broers opgroeien en meehelpen. "We wilden beide meerwaarde creëren voor het bedrijf. En niet alleen door het land te vergroten, maar door iets anders te telen. De zoete aardappel werd steeds populairder in Nederland, maar werd van heinde en verre geïmporteerd. Toen ontstond de gedachte: 'dat kunnen wij hier ook'."

Pionieren ten top
In Nederland is nog weinig kennis over de zoete aardappel. In andere landen zijn enorme teeltgebieden, maar deze zijn niet een-op-een te kopiëren naar de Nederlandse omstandigheden. Het klimaat en de grond in Nederland vraagt om een heel andere manier van telen. "We hebben hier te maken met een tropisch gewas. De zoete aardappel is familie van de haagwinde. Deze uitlopers zijn soms wel meters lang en de knollen groeien aan de stengels. We gebruiken speciale folie over de aardappelruggen om deze te verwarmen en doordat het folie zwart is, kan het onkruid niet kiemen onder het gewas. En de folie is natuurlijk ook biologisch afbreekbaar."

Het is een flinke uitdaging geweest voor de broers. Waar ze zo’n 5 jaar geleden zijn gestart met slechts 200 vierkante meter om uit te proberen, is dit ondertussen uitgegroeid tot 16 hectare om de zoete aardappel te telen. De zoete aardappels bij Rungis komen op dit moment dus volledig van de broers Geerd en Joris, uit de Brabantse polder!

Voor meer informatie:
Niels van den Berg
Rungis
Transportweg 34
2991 LV Barendrecht
+31 (0)180 61 78 99
niels@rungis.nl
www.rungis.nl

Publicatiedatum: