Conrad Rijnhout, VerDi Import:

"Dominantie Zuid-Afrikaans citrus steeds beter te merken op de markt"

Tholen - De sinaasappelmarkt mag zich momenteel verheugen in een goede vraag. "Er zijn echt tekorten op het moment", vertelt Conrad Rijnhout van VerDi Import uit Barendrecht. "Wij laden momenteel de laatste Egyptische sinaasappelen en ik kan me voorstellen dat de Egyptische telers erg tevreden zijn over het seizoen. Ze hebben mooie volumes, mooi fruit en mooie prijzen gehad.""Nog altijd worden er Egyptische sinaasappelen verladen en de kwaliteit is nog altijd goed, dat was een aantal jaren geleden nog ondenkbaar", aldus de importeur. Hij voorziet de komende weken nog een vraagmarkt. "Marokko heeft door het warme weer en gebrek aan water weinig fruit beschikbaar en een goede vraag op de interne markt en Zuid-Afrika moet nog goed en wel opstarten. Tegelijkertijd moeten we ons ook niet te rijk rekenen, want als de prijzen te hoog blijven, volgt er altijd een reactie. Bovendien hebben de exporteurs keuzes, zo betaalt onder andere de Canadese markt de laatste jaren ook goede prijzen."

"Zuid-Afrikaans grapefruit komt momenteel geleidelijk binnen en die afzet loopt ook redelijk. Het feit dat grapefruittelers een meer gecontroleerde aanpak hanteren om wekelijks consistente volumes te verzenden, werpt zijn vruchten af. Zo worden er geen bins voor de verwerking en extreme maten meer verladen. Prijzen lagen op een niveau 18 euro plus, maar gaan nu naar een niveau rond de 16-17 euro wat, gezien de gestegen kosten, nog net acceptabel is", aldus Conrad. Volgens hem kan de grapefruit nog altijd genieten van een brede afzet. "De consumptie in de huishoudens ligt weliswaar niet meer zo hoog als vroeger, maar in andere sectoren zoals hotels en de horeca wordt de grapefruit nog goed voor bijvoorbeeld de salades gebruikt."

Ook de prijzen van de citroenen liggen op een goed niveau. Doordat Argentinië veel interne problemen kent, gaat dat ten koste van de efficiëntie en concurrentiepositie. Met haar groeiende aanplant heeft Zuid-Afrika de dominantie van Argentinië op het gebied van citroenen overgenomen. Wel kon Zuid-Afrika afgelopen week wat minder verladen door de regen. In eerste instantie lagen de citroenenprijzen boven de 20 euro. Dat was wat te gek, maar nu wordt er 17-18 euro betaald voor de goede maten en ik verwacht dat die markt wel zal stabiliseren. Het goede weer wat we momenteel hebben, is in elk geval bevorderlijk voor de citroenenverkoop."

De mandarijnenmarkt tenslotte noemt Conrad wonderbaarlijk goed. "Iedereen is een stuk voorzichtiger dan verleden jaar, toen het aan zowel de leveranciers- als de afnemerszijde geld heeft gekost. Peru heeft veel minder mandarijnen geëxporteerd dan verleden jaar en dat merk je goed op de markt. Vanuit Zuid-Afrika is het aanbod niet verkeerd. Wij krijgen momenteel de variëteiten Nova en ClemenVilla binnen. Wij wachten nog een paar weken voordat we starten met het laden van de Orii en Nadorcott."

"Dat zorgt momenteel voor een positieve stemming op de markt. Bovendien is de wisselkoers momenteel in het voordeel van de Zuid-Afrikaanse telers. Ook het totale fruitaanbod in Europa speelt hierbij een rol."

Voor meer informatie:
Conrad Rijnhout
VerDi Import
Tel: +31 (0)180 69 64 69
conrad@verdiimport.nl
www.verdiimport.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.