Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Status van dollar als dominante wereldmunt opnieuw onderzocht

Verschillende factoren hebben de status van de dollar als 's werelds dominante munt opnieuw ter discussie gesteld. Naast de rivaliteit met China, de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en het Amerikaanse schuldenplafond, voedde ook de verbanning van Rusland uit de mondiale financiële systemen vorig jaar de speculatie dat niet-Amerikaanse bondgenoten de dollar links zouden laten liggen.

Volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds daalde het dollaraandeel van de officiële deviezenreserves in het vierde kwartaal van 2022 tot het laagste peil in 20 jaar, namelijk 58%. Het dollaraandeel in de buitenlandse reserves van de centrale banken bereikte in het laatste kwartaal van 2022 weliswaar een dieptepunt van twee decennia, maar de beweging verliep geleidelijk en is nu bijna op hetzelfde niveau als in 1995.

Centrale banken zetten noodfondsen in dollars in voor het geval zij tijdens een economische crisis de wisselkoersen moeten ondersteunen. Als een munt te veel verzwakt ten opzichte van de dollar, worden olie en andere grondstoffen die in de Amerikaanse munt worden verhandeld duur, waardoor de kosten van levensonderhoud stijgen en de inflatie wordt aangewakkerd.

Lees verder: reuters.com

Publicatiedatum: