Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vraag naar Turkse kersen sterker dan vorig jaar

Na enkele jaren van kleine kersenoogsten, denkt Yigit Gokyigit, commercieel directeur van het Turkse Alanar, dat dit jaar de opwaartse beweging is ingezet. "We verwachten dit jaar meer kersen te oogsten in Turkije dan de voorgaande jaren. Vooral 2022 was heel uitdagend voor alle telers en exporteurs in Turkije, want de opbrengst lag extreem laag. Het was waarschijnlijk een van de kleinste oogsten van de afgelopen decennia."

Momenteel moet de Turkse AGF-exporteur kersen inkopen bij andere telers. De eigen teelt is vooralsnog te beperkt, maar daar zal binnenkort verandering in komen, legt Gokyigit uit. "Sinds 2018 zijn er enorme investeringen gedaan in onze teelt. Alanar bezit momenteel meer dan 600 hectare boomgaarden, waarvan ongeveer 200 hectare kersenteelt. Het merendeel van onze kersenbomen is nog steeds niet volledig productief. Daarom kopen we momenteel het gros van de kersen die we op de markt brengen bij telers in die bij ons onder contract liggen. We verwachten dat onze kersenboomgaarden over ongeveer vijf jaar volledig productief zullen zijn, waarna we jaarlijks meer dan 1.800 ton kersen kunnen oogsten."

Een paar maanden geleden werd het land geteisterd door een verschrikkelijke reeks aardbevingen. Gokyigit is er nog steeds verdrietig over, maar denkt niet dat het kersenseizoen veel zal worden beïnvloed door deze vreselijke gebeurtenis. "De aardbeving was een zeer dramatisch incident voor het hele land en het doet ons nog steeds veel pijn. Maar ik denk niet dat het een directe impact gaat hebben op het kersenseizoen. De kersen voor de export worden vooral in andere regio's in Turkije geteeld."

De Europese vraag naar kersen is de voorbije jaren niet geweldig geweest, maar dit jaar lijkt het beter te gaan. Zelfs nog voordat het seizoen begon, zegt Gokyigit. "Hoewel de vraag naar kersen na de pandemie afnam, vooral in Europa, zien we dit jaar weer meer vraag. Onze kersen zijn over de hele wereld populair en we verwachten onze afzet in Europa, Zuidoost-Azië, Zuid-Azië en het Midden-Oosten uit te breiden. We zeggen dit omdat we al bestellingen hadden ontvangen nog voordat het seizoen begon."

"Op de Europese markt concurreert Turkije vooral met Spanje. Voor de Europese consument is de prijs een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een product. Veel handelaren en supermarkten in Europa mikken specifiek op Turkse kersen vanwege hun unieke en intense smaak. Ziraat 900 is het belangrijkste kersenras dat Turkije exporteert. Naast Ziraat 900 telen wij ook Regina kersen in de eigen boomgaarden, een zeer bekend ras met een lange houdbaarheid. De vraag naar dit ras is groot bij onze klanten. Al met al verwachten we een goed kersenseizoen", besluit Gokyigit.

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
Mob: +90 549 804 87 56 (Turkije)
yigit.gokyigit@alanar.com.tr      
www.alanar.com.tr  

Publicatiedatum: