Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gen-gemodificeerde bacterievuurresistente aardappel kan een revolutie betekenen

Aardappelplanten die resistent zijn tegen bacterievuur zijn een van de baanbrekende doorbraken in Europa op het gebied van genbewerking. Het VK heeft al groen licht gegeven voor genbewerking, en verschillende andere landen hebben het overgenomen of overwegen het gebruik ervan. De EU zou zich binnenkort bij hen kunnen aansluiten, aangezien de Europese Commissie naar verwachting zal voorstellen bepaalde gentechnieken te dereguleren.

Een van de opwindende mogelijkheden voor telers is aan het licht gekomen nadat de Nederlandse onderzoeker Daniel Moñino-López met succes met de CRISPR/Cas-genbewerkingstechnologie heeft gewerkt om aardappelgewassen te veredelen waarbij de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen ter bestrijding van Phytophthora drastisch kan worden verminderd.

Dit is een belangrijke wetenschappelijke doorbraak omdat aardappel, na rijst en tarwe, het derde belangrijkste voedselgewas ter wereld is wat betreft menselijke consumptie. Maar het gewas wordt nog steeds bedreigd door de ziekte, die elk jaar tussen 3 en 10 miljard euro aan opbrengstverlies en beheerskosten veroorzaakt.

Moñino-López, van Wageningen University & Research, heeft met succes resistentiegenen van wilde verwanten van aardappelen geïntroduceerd in nieuwe moderne hoogproductieve aardappelrassen. Dit zou normaal gesproken tientallen jaren duren met conventionele veredelingsmethoden. Maar CRISPR/Cas-technologie zorgt ervoor dat de veredeling van nieuwe, verbeterde rassen sneller en nauwkeuriger verloopt.

Zie ook ons eerder verschenen artikel: Doorbraak in strijd tegen verwoestende aardappelziekte  

Bron: irishexaminer.com

Publicatiedatum: