"Mogelijkheden voor Siciliaanse saffraan"

Saffraan is hier een marginaal product en wordt vooral ingevoerd uit derde landen, vooral Iran, Afghanistan en India. De specerij wordt echter ook in Europa geteeld, bijvoorbeeld door kleine boeren op Sicilië. In nauwe samenwerking met Bananen + Frucht AG in Zürich is Basilio Civello van Civello Fruchthandel GmbH, Sicilië-specialist en eigenaar van het gelijknamige bedrijf, er nu in geslaagd Siciliaanse saffraan van Azienda Agricola Rossoraro naar Zwitserland te brengen, waardoor kleine boeren toegang krijgen tot een geheel nieuwe exportmarkt.

Rechts: Basilio Civello presenteert de Siciliaanse saffraan.

Het vooruitstrevende bedrijf werd in 2019 opgericht door Giuseppe Pennisi. De econoom en voormalig belastingadviseur stuitte op een dag op een veld vol paarse bloemen en kwam er na eigen onderzoek achter dat het wilde saffraan was. Hij besloot een deel van de drie hectare grote boerderij van zijn ouders, die zijn vader hem naliet, om te bouwen voor de saffraanteelt. De ligging op 830 meter hoogte aan de voet van de Etna biedt de optimale basis voor de teelt van saffraan, legt Civello de ontstaansgeschiedenis van de saffraanteler uit. 


Giuseppe Pennisi, saffraanteler met passie en eigenaar van het bedrijf Rossoraro

De situatie van veel kleinere telers in Sicilië is tegenwoordig zorgelijk, zegt Civello, niet alleen door de pandemie maar ook door het gebrek aan afzetmogelijkheden. "Het zijn meestal innovatieve ondernemers tussen de 25 en 40 jaar oud, de meesten academisch geschoold, trouw aan hun vaderland en zichzelf opnieuw aan het uitvinden. En meestal vinden ze zichzelf opnieuw uit in de tuinbouw. Het is alleen moeilijk voor ze om verkoopkanalen en vaste markten te vinden."

Dit is precies waar Civello om de hoek komt kijken en helpt om de verkooppunten te realiseren. "Als een van de weinige Siciliaanse saffraanproducenten heeft Rossoraro ook geprobeerd om aan regionale restaurants te verkopen, die toen echter overwegend de voorkeur gaven aan de goedkopere variant uit derde landen. Daarnaast proberen kleine producenten hun producten te verkopen via online retailers, maar de afzet verloopt uiterst traag."

Kleine telers ondersteunen
Net als de kleine producenten van ver kunnen ook de Siciliaanse telers alle steun gebruiken, vervolgt Civello. "En dat is precies de reden waarom ik doe wat ik doe. Het is voor mij vooral belangrijk om producenten de essentiële toegang te geven tot de exportmarkt."

Maar hij benadrukt dat het creëren van een marktstructuur in ieders belang is. "Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals korte transportwegen, een betere ecologische voetafdruk en, last but not least, de geringere afhankelijkheid van complexe distributieketens in vergelijking met producten van overzee. Het steunen van kleine Europese telers heeft wel een geldelijke prijs, want de productie is duurder dan in Iran, maar de eersteklas kwaliteit van Siciliaanse saffraan behoeft geen betoog."

Na de eerste monsters en proeven heeft Civello, die fungeert als link en foodscout en altijd op zoek is naar specialiteiten, ook fruit en exoten van Siciliaanse kleine producenten, voor de lokale markt, al de eerste klanten kunnen winnen voor het unieke product uit de kleinschalige tuinbouw.

Een van hen is Bananen + Frucht AG, een handelsonderneming met een lange traditie en met haar hoofdkantoor op de Engrosmarkt in Zürich. Zij helpen Civello Fruchthandel GmbH bij de verkoop van Siciliaanse specialiteiten. Civello Fruchthandel GmbH is nu een partnerschap aangegaan met Rossoraro en is het eerste aanspreekpunt voor alle belangstellenden.

"Ik treed op als verkoopmanager voor Milaan, Zwitserland en Europa. Dat betekent dat geïnteresseerden contact met mij kunnen opnemen en dat ik dan de verkoopafhandeling voor Rossoraro, de bestellingen en de logistieke afhandeling overneem", zegt de Sicilië-specialist. 

Civello: "Ik ben blij dat we met Bananen + Frucht AG in Zürich en Nature Service s.r.l in Milaan al handelspartners hebben gevonden die niet alleen het commerciële deel zien, maar ook daadwerkelijk de kleine telers op diverse manieren willen steunen. Bovendien helpt Vincenzo Summo van Nature Service, een op de groothandelsmarkt in Milaan gevestigd bedrijf, actief bij de logistiek en de importafhandeling. Hij was de eerste die in dit door Civello gelanceerde project geloofde en bij Rossoraro ingekocht heeft."

Hoog verkooppotentieel in het premium segment
Siciliaanse saffraan wordt gewoonlijk in november geoogst en vervolgens gedurende enkele maanden gedroogd met moderne droogapparatuur. De gedroogde saffraan is ongeveer twee jaar houdbaar, beschrijft Civello. "De saffraan is het hele jaar door verkrijgbaar en we verkopen nu de oogst van het afgelopen najaar. Het product wordt aangeboden in verschillende verpakkingen, variërend van 0,3, 0,5, één gram voor de gespecialiseerde detailhandel en drie en vijf gram voor de horeca. Door de exclusieve verpakking zie ik een groot verkooppotentieel, vooral in de premium sector, of het nu gaat om relatiegeschenken of een kerstartikel."

Foto's: Civello Fruchthandel GmbH 

Voor meer informatie:
Basilio Civello
Civello Fruchthandel GmbH
Dorfstrasse 89
CH-8954 Geroldswil
+41 78 707 06 08
basilio@civello.ch
www.civello.ch 
www.natureservice.it    
http://bafruag.ch/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.