Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Europa is drijvende kracht achter Peruaanse avocado-export"

In de eerste maanden van het huidige seizoen exporteerde Peru 166.790 ton avocado's ter waarde van $ 308 miljoen. Ten opzichte van dezelfde periode van vorig seizoen is dat 32% meer in volume en 40% meer in waarde. De gemiddelde prijs steeg ook met 7% tot $ 1,85 per kilo, aangedreven door Europa, dat, zoals marktonderzoeksbureau Fresh Fruit aangeeft, een "sleutelregio is voor de goede resultaten van de Peruaanse avocadosector in 2023”. De prijzen op de Europese markt stegen immers met 18% tot gemiddeld $ 1,87 per kilo, ondanks het feit dat het Peruaanse aanbod ook met ruim 24% is gegroeid.

Een van de factoren die tot deze resultaten hebben geleid, was het vroege einde van het Spaanse avocadoseizoen vanwege een lagere opbrengst en kleine maatvoering. Bovendien kwam de export van Zuid-Afrika traag op gang vanwege rijpingsproblemen. "Deze combinatie van factoren zorgde voor een ideale situatie voor de Peruaanse telers."

Naar de Noord-Amerikaanse markt wordt tijdens deze vroege fase evenwel ongeveer de helft minder product verzonden. "Dat heeft te maken met een poging om de avocado’s om te leiden naar een bestemming waar betere resultaten kunnen worden behaald, zoals Europa", aldus Fresh Fruit. Toch wordt in mei en juni een aanzienlijke export naar de Verenigde Staten verwacht, wanneer de Mexicaanse hoeveelheden afnemen en Peru een productiepiek bereikt.

Azië nam 70% meer Peruaanse avocado’s af in deze eerste vier maanden van het jaar. En ook al is de prijs er met 15% gezakt door het hogere aanbod, het gemiddelde prijsniveau is nog steeds hoog.

Belangrijkste bestemmingen
Tot nu toe waren in 2023 de belangrijkste markten voor Peruaanse avocado's Nederland (aandeel van 36%), Spanje (22%) en China (15%). 

De export naar Nederland bedroeg 61.355 ton (+2%) voor $ 112 miljoen (+24%). De gemiddelde prijs was er $ 1,83 per kilo (+22%). Naar Spanje werd 36.467 ton (+72%) verscheept voor $ 68 miljoen (+102%) tegen een gemiddelde prijs van $ 1,87 per kilo (+17%) en naar China 23.282 ton (+80%) voor $ 46 miljoen (+60%) tegen een gemiddelde prijs van $ 1,96 per kilo (+11%).

Bron: freshfruit.pe

Publicatiedatum: