Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitdagingen en kansen in de Colombiaanse bananensector

Volgens Gabriel Mancilla, eigenaar en manager van Finca La Trinidad, was het huidige bananenseizoen goed wat de prijzen betreft, maar zijn de kosten van meststoffen een grote uitdaging voor de telers. "De kosten van meststoffen zijn erg hoog door de oorlog in Oekraïne, waardoor de prijzen aanzienlijk zijn gestegen", zei Mancilla. 

Ondanks de uitdagingen is Mancilla optimistisch over de bananenmarkt voor 2023. "De prijs voor 2023 is goed door het lagere aanbod van bananen op de markt, waardoor schaarste ontstaat, en in de economie geldt dat wanneer een product schaars wordt, de prijzen ervan stijgen," zei hij. De impact van het klimaat op de bananenteelt is ook een uitdaging geweest voor Mancilla en andere bananentelers in het Caribische gebied van Colombia. De overvloedige regenval in 2022 heeft de teelt flink aangetast en de bananenplantages onder druk gezet en beschadigd.

"De klimaatsituatie is iets waar we in de bananensector allemaal mee te maken hebben", aldus Mancilla. Om deze uitdaging te overwinnen, hebben Mancilla en zijn team zich gericht op het verbeteren van de productiviteit en het vinden van alternatieve manieren om de grond te bemesten. "We hebben gekozen voor drones en rugzakmotorpompen voor de bemesting. Dit heeft ons geholpen om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren," zegt hij.

De huidige vraag naar bananen is groter dan in voorgaande seizoenen, aldus Mancilla. "Veel plantages werden in 2022 geheel of gedeeltelijk getroffen, dus degenen die erin slagen zich snel te herstellen, zullen in 2023 een zeer goed jaar hebben, aangezien de concurrentie minimaal is", legde hij uit.

Voor Finca La Trinidad is Europa de belangrijkste markt voor hun bananen. "Ons exportbedrijf verzendt alleen naar de Europese markt. Voor de Verenigde Staten zijn er andere bedrijven zoals Dole. Onze markt is dus alleen in Europa," zei Mancilla.

Ondanks de uitdagingen blijven Mancilla en zijn team zich inzetten om hoogwaardige bananen te telen en bij te dragen aan de groei van de bananensector in Colombia.

Voor meer informatie:
Gabriel Mancilla
Finca la Trinidad
Tel: +57 3146305534
gabomancilla@hotmail.com

Publicatiedatum: