2022 was voor veel bedrijven in de branche een zeer uitdagend jaar. "Het was een jaar waarin we de tarieven voor zeevracht enorm zagen stijgen, maar ook het jaar van inflatie en stijgende brandstofprijzen", zegt Sergio Torres van Camposol. "Inflatie trof niet alleen onze markten in Europa en Noord-Amerika, maar wereldwijd en ook de waardeketen werd geconfronteerd met aanzienlijke kostenstijgingen." Deze kostenstijgingen hadden een impact op de afzet. "Daarom willen we ons dit jaar richten op kansen in de waardeketen, met name de aanbodzijde. We willen resultaten behalen met wat we hebben."
Dit betekent kijken waar bespaard kan worden en de onderneming winstgevender maken door de resultaten te verbeteren met dezelfde middelen. "Hoewel we een positieve trend zien in de zeevrachttarieven, moeten we gedurende het eerste semester toch goed blijven onderhandelen."
Jaarrond blauwe bessen
Sinds dit jaar kan Camposol jaarrond blauwe bessen uit Peru leveren. "We hebben de afgelopen jaren inspanningen geleverd om het aanbod jaarrond beschikbaar te stellen en dat is ons nu gelukt. Ook in december en daarna kunnen we onze klanten blauwe bessen leveren", aldus Torres. Goed teeltbeheer heeft dit mogelijk gemaakt. "We hadden er geen areaaluitbreiding voor nodig, maar wel zorgvuldig snoeien en de struiken goed verzorgen. Hier en daar hebben we ook wat nieuwe rassen", zegt hij. "Tijdens de eerste maanden van het jaar concurreren we met Chili op de Noord-Amerikaanse markt, maar Peru onderscheidt zich met bessen van hogere kwaliteit door de betere teeltomstandigheden. Zo kunnen we ons marktaandeel vergroten."
Meer avocado's naar Europa
Vorig jaar was een uitdagend jaar voor avocado's vanwege de hoge kosten in de hele waardeketen. "De prijzen waren goed, maar er waren veel andere factoren die van invloed waren", zegt Torres. Hij verwacht dat de markten dit jaar meer avocado's uit Peru zullen ontvangen vanwege jonge aanplanten die in productie komen. "Er zullen meer volumes beschikbaar komen en die zullen naar verwachting vooral hun weg naar Europa vinden in plaats van naar de VS."
De Amerikaanse markt wordt voornamelijk bevoorraad door Californië en Mexico, dat stabiele volumes levert. Het aandeel Peruaanse avocado's dat naar de VS gaat, zal dan ook kleiner zijn dan de hoeveelheden die bestemd zijn voor Europa. "Er is gewoon veel concurrentie in de VS. Onze focus zal liggen op het werken met onze retailklanten aan programma's en promoties. Promoties kunnen de inflatie helpen verlichten en de consumptie stimuleren." Ook Colombia is een opkomend land in de avocadoteelt. "Dit is een project dat zich blijft ontwikkelen en onze bomen in Colombia zouden de komende jaren de volwassen leeftijd moeten bereiken", zegt Torres.
Citrus en druiven
Het bedrijf teelt ook citrus in Uruguay en Peru. Van april tot en met juni worden clementines en mandarijnen uit Uruguay op de markt gebracht en in Peru worden de mandarijnen tussen juni en augustus geoogst. Druiven uit Peru zijn beschikbaar van eind september tot eind december en worden voornamelijk verscheept naar Europa, de VS en China.
Duurzaamheid
In alle productgroepen staan innovatie en duurzaamheid centraal voor Camposol. "We hebben jarenlang geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling gericht op natuurlijke plaagbestrijding. Ons biologische controlesysteem geeft prioriteit aan een milieuvriendelijk beheer van plagen door nuttige insecten te gebruiken", zegt Torres. Camposol is sinds 2008 lid van de UN Global Compact en wil haar duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleid nog verder ontwikkelen.
Voor meer informatie:
Sergio Torres
Camposol
storres@camposol.com
www.camposol.com