Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tjerk Nagel, Konaxx Onions:

"Een markt als deze vraagt van de uienhandel kloten als kanonskogels"

Tholen - Het uienseizoen is in de laatste fase aangekomen. "Het is een spannende markt, waarin er toch wel meer uien blijken te zijn dan iedereen had verwacht. Sommige partijen zijn dan ook al drie of vier keer van eigenaar verwisseld", lacht Tjerk Nagel van uiensorteer- en pakstation Konaxx uit het Friese Sint Jacobiparochie. "De vraag is momenteel door het nog altijd hoge prijsniveau minimaal. Het is voornamelijk Europa wat de klok slaat met af en toe een verdwaalde order van overzee. De prijs staat de laatste week iets onder druk en ligt nu op een niveau tussen de 65 en 70 cent, hoewel ik het gevoel heb dat we de bodem voor nu weer even hebben bereikt."

"Maar laten we eerlijk zijn, een markt als deze, vraagt van ons als handel ook wel kloten als kanonskogels. Er gaat gewoon ontzettend veel geld mee om. Dat maakt het gewoon buitengewoon risicovol. Daar zijn we niet bang voor, maar het vergt wel een andere manier van managen", aldus Tjerk. "Zo hadden de Egyptische uien veel kwaliteitsproblemen en daar is dan ook veel geld mee verloren. Met de aankomsten die nu verwacht worden, schijnt de kwaliteit beter te zijn, maar daar hoor ik veel wisselende berichten over."

De optische sorteermachine bij Konaxx draait naar tevredenheid. "Klanten beginnen het nu ook echt te waarderen", aldus Tjerk. Vooruitblikkend op het nieuwe seizoen, ligt er volgens de verpakker op basis van de huidige prijs zeker een uitbreiding in het verschiet. "In het zuiden is het meeste nu al gezaaid, maar het noorden moet zo ongeveer nog beginnen. Zelf ben ik daar niet ongerust over. Het corrigerend vermogen van de natuur is zo gigantisch groot dat je die verschillen in september waarschijnlijk al niet eens meer ziet. En hoe het komende seizoen zal zijn, is echt koffiedik kijken. Met de vroege plantuien zal het gerust wel goed gaan, maar verder moeten we de markt gewoon afwachten."

Voor meer informatie:
Tjerk Nagel
Konaxx Onions
Kadal 32
9079 KW Sint Jacobiparochie
+31 (0)518 49 12 55
[email protected]       
www.konaxx.nl