Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango's

In Italië loopt het seizoen van de geïmporteerde Peruaanse mango Kent ten einde met een dalende kwaliteit en consumptie, terwijl de prijzen voor Braziliaanse mango's stabiel zijn. Zuid-Afrika heeft dit seizoen ongeveer 120.000 ton mango's geoogst en er is enige belangstelling voor de teelt van late mango's als alternatief voor citrus. China is 's werelds grootste teler en consument van mango's, en de mangotelers in dat land richten zich op de exportmarkt, waarbij Rusland een grote importeur van Panzhihua-mango's is. In India is er veel vraag naar inlandse mango's en de prijzen blijven hoog ondanks de goede opbrengsten van dit seizoen. In Noord-Amerika is het mango-aanbod toegenomen, waardoor de prijzen zijn gedaald na een periode van hoge prijzen. De Mexicaanse oogst verschuift van Zuid- naar Centraal-Mexico en er komen meer grote maten beschikbaar, met name Honey mango's en Tommy Atkins. In Colombia zijn de eerste Keiit-mango's uit het teeltgebied Magdalena in Europa aangekomen en concurreren zij met Afrikaanse mango's om marktaandeel. Het Colombiaanse bedrijf dat verantwoordelijk is voor de verzending, is van plan de volumes te verhogen en uit te breiden naar nieuwe bestemmingen. In Peru maken de ongunstige weersomstandigheden het de mangotelers echter moeilijk: hoge temperaturen en regen beïnvloeden de bloeiperiode.

Nederland: Vizier mangomarkt gericht op West-Afrika
Hollandse mango-importeurs spreken van een "smooth" overgang van het Peruaanse naar het West-Afrikaanse mangoseizoen. De volumes die Brazilië stuurt, zijn bovendien niet groot en volgens de importeurs ook niet perfect van kwaliteit. Daarbij vragen de supermarkten ook steeds meer om de Kent-mango's en worden de Keitt-mango's steeds minder gevraagd. Hierdoor wordt er momenteel met belangstelling gekeken naar het West-Afrikaanse seizoen, dat een Hollandse importeur altijd typeert als een uitdagende tak van sport, waarmee er in de afgelopen jaren ook de nodige verliezen zijn geleden. Dit jaar is het West-Afrikaanse aanbod echter onverwachts minder groot dan verwacht, wat zorgt voor een gezonde marktspanning. Wel lijken de seizoenen van de diverse Afrikaanse origines dit jaar goed op elkaar aan te sluiten.

België: Mangoprijzen vliegen omhoog op de Belgische markt
Hoge prijzen dicteren op het moment de mangomarkt. "We zijn sinds een aantal weken overgestapt van het Peruaanse seizoen naar het West-Afrikaanse seizoen", legt een Belgische handelaar uit. "Het overgrote deel komt op dit moment uit Ivoorkust. Echter blijft het aanbod wat achter door de droogte aldaar. Daardoor komt er wat minder aan en vliegen de prijzen de lucht in. We prefereren dit alleen toch nog altijd veel meer dan de dramatische situatie van januari toen de prijzen door de bodem vielen. De verkoop blijft ook goed doorlopen, omdat de zon iets meer door begint te komen en een mango daardoor, ondanks de hogere prijzen, sneller in een salade terechtkomt."

Duitsland: Peruaans seizoen loopt ten einde
Volgens een Noord-Duitse handelaar loopt het seizoen voor luchtvrachtmango's uit Peru langzaam ten einde. Hij merkte dat er lichte problemen waren door de relatief mindere oogst met kleine logistieke problemen. Het seizoen is beter verlopen dan verwacht, aangezien de klanten meer bereid waren een passend bedrag uit te geven voor de duurdere luchtvrachtmango's. Hij verkoopt vooral mango's van het ras Kent, die worden verkocht aan kleinere groenten- en fruitwinkels en weekmarkten, terwijl supermarkten meestal terugvallen op goedkopere rassen die per schip worden vervoerd. Over twee tot drie weken zal het Peruaanse seizoen waarschijnlijk aflopen. Daarna zal hij zich richten op product uit Mexico en Brazilië, en ook een kleine hoeveelheid mango's uit Ivoorkust, afhankelijk van het klimaat en de oogstomstandigheden in deze landen. Tijdens de zomer zal de vraag verschuiven naar regionale fruitsoorten zoals zachtfruit en steenfruit. Daarom zal de vraag naar mango's dienovereenkomstig dalen. 

Frankrijk: Goede kwaliteit en vraag naar mango's
De Franse markt bevat momenteel vooral mango's van het ras Kent uit Ivoorkust, het ras Tommy Atkins uit Brazilië en de eveneens in Brazilië geteelde Palmer. Dit laatste ras is meer vertegenwoordigd in Nederland. Momenteel zijn de volumes uit Ivoorkust verminderd met een daling van 20% tot 30% ten opzichte van vorig jaar. De kwaliteit is daarentegen zeer bevredigend. De prijzen bij invoer liggen tussen 6 en 7 euro per verpakking. De vraag is stabiel en aanhoudend.

Italië: Gevarieerde maar stabiele importmangomarkt
"Het seizoen van de Peruaanse importmango Kent loopt ten einde. Aangezien het seizoen ten einde loopt, is er een daling van de kwaliteit. Bovendien daalt de consumptie, omdat men de voorkeur geeft aan seizoensgebonden en ander fruit. Aangezien de invoer uit andere landen, zoals Ivoorkust, op gang komt, betekent dit een groter volume op de markten en bijgevolg dalende prijzen", aldus een groothandelaar uit Noord-Italië. "Wat de mango's betreft die over zee binnenkomen, is de markt stabiel: Braziliaanse mango's van verschillende rassen worden verkocht tegen prijzen die noch stijgen noch dalen." Op korte termijn verwacht de groothandelaar geen grote veranderingen in deze situatie.

Zuid-Afrika: toenemende belangstelling voor mangoteelt als alternatief voor citrus
De Zuid-Afrikaanse mangoboomgaarden bevinden zich momenteel in de onderhoudsfase na de oogst, de eerste bloei zal over ongeveer een maand plaatsvinden in Hoedspruit. De allerlaatste mango's komen nu uit de Westkaap, waar (samen met de Oostkaap) de belangstelling voor de teelt van late mango's toeneemt omdat sommigen alternatieven voor citrus zoeken.

Aan het begin van het seizoen was er bezorgdheid over de oogst van Tommy Atkins, omdat de bloei en de vruchtzetting ondermaats leken. De oogst werd 10% lager geschat dan vorig jaar, maar naarmate het seizoen vorderde, met overvloedige regens halverwege het seizoen, compenseerden de volumes van Keitt het tekort aan Tommy Atkins.

Late cultivars als Kent en Shelly kregen door deze regens goede maten, en uiteindelijk bedroeg de oogst van de leden van de officiële mango-organisatie tussen 70.000 en 80.000 ton, wat, als de hele Zuid-Afrikaanse oogst wordt meegerekend, betekent dat in het afgelopen seizoen ongeveer 120.000 ton mango's in Zuid-Afrika werd geteeld.

Daarvan wordt zeer weinig uitgevoerd, maar de exportvolumes zijn dit jaar licht gestegen (definitieve cijfers zijn nog niet beschikbaar). Slechts 6,5% van de mango-oogst van de SAMGA-leden wordt uitgevoerd (vaak door avocado- en citrusexporteurs), meestal naar het Midden-Oosten.

Zuid-Afrikaanse mango's hebben in Europa terrein verloren aan West-Afrika en vooral aan Peru, dat gedurende vele maanden van het jaar mango's - en specifiek Kentmango's - kan leveren. In Zuid-Afrika worden geen vergelijkbare hoeveelheden Kentmango's geteeld, die de afgelopen jaren tot op zekere hoogte plaats hebben gemaakt voor Westfalia's Shelly.

Met uitzondering van de Mozambikaanse Tommy Atkins die eind november vorig jaar werd ingevoerd, overlapte het lokale seizoen nauwelijks met de invoer, wat tijdens het vorige seizoen een probleem was. Momenteel komt de invoer uit Spanje en Israël.

China: Mangotelers kijken naar exportmarkten
China is de grootste teler en consument van mango's ter wereld. De binnenlandse teelt is vooral geconcentreerd in de zuidelijke provincies. Het is sterk afhankelijk van invoer om aan de vraag uit de noordelijke regio's te voldoen. In 2020 importeerde China 546.000 ton mango's, een stijging van 32% ten opzichte van het voorgaande jaar. De populairste mangosoorten op de Chinese importmarkt zijn Thaise mango's, gevolgd door Filipijnse, Vietnamese, Cambodjaanse en Mexicaanse mango's.

De Chinese mangoteelt vindt hoofdzakelijk plaats in Hainan, Guangdong, Guangxi, Fujian, Yunnan, Sichuan, Guizhou en andere zuidelijke provincies. Guangxi en Hainan zijn de twee belangrijkste mangotelende gebieden, die respectievelijk 32% en 27% van de totale Chinese teelt voor hun rekening nemen. In maart werd het tweede SanYa Mangofestival georganiseerd. De Chinese mango-uitvoer, vooral de Panzhihua-mango's, gaat naar Rusland en enkele Europese landen. Een mango-exporteur uit Panzhihua zegt hierover: "De exportmarkt heeft veel ruimte en een gunstig beleid, en nu zijn de dagelijkse zendingen vrij groot. De markten van Rusland, Singapore en Maleisië hebben behoefte aan fruit van hoge kwaliteit. Vooral de vraag vanuit Rusland is groot. Hoewel Vietnam zijn eigen mango's teelt, kan het mangoseizoen van Panzhihua net de vensterperiode van het Vietnamese mangoseizoen goedmaken, vooral in de periode van augustus tot september."

India: Uitstekend seizoen voor Indiase mango's
De afgelopen maand was de vraag naar Indiase mango's enorm, zowel op de binnenlandse als op de internationale markt. De prijzen zijn vrij hoog, maar desondanks zijn de Verenigde Staten een van de markten die zeer sterk zijn. Er zijn andere landen die interesse tonen, maar vanwege de hogere prijzen staan ze momenteel nog in de wacht. "We verkopen momenteel ongeveer 40 dollar per doos van 3,2 kg Alphonso mango's. De prijzen kunnen de komende 10 tot 15 dagen veranderen of stijgen, omdat het aanbod van Alphonso's van goede kwaliteit op de Indiase markt is afgenomen, terwijl de vraag niet is veranderd," aldus een exporteur uit India. Dit jaar is de mango-opbrengst vergelijkbaar met die van vorig jaar. Sommige oogsten zijn zeker beschadigd door de ongebruikelijke regens, maar over het algemeen lijkt het scenario dit jaar goed, aangezien de kwaliteit beter is dan vorig jaar. De logistieke situatie is sterk verbeterd in vergelijking met vorig jaar. De vrachtprijzen zijn eindelijk gedaald en de kopers zijn erg blij met de nieuwe situatie.

Noord-Amerika: Meer aanbod van mango's doet prijzen dalen
Het mango-aanbod ziet grotere volumes. "Er is veel geel fruit op dit moment en veel rood fruit begint binnen te komen," zegt een verlader, die opmerkt dat dit Honey mango's en Tommy Atkins zijn. "Er zijn ook meer grote vruchten, die een paar weken nauwelijks voorradig waren." Vooral maat 10 en 12, de promotiematen voor de komende weken.

Hoewel Guatemala en Nicaragua wat mango's verschepen, komt 90 procent van de aanvoer uit Mexico. De Mexicaanse oogst verschuift ook van Zuid-Mexico naar Centraal-Mexico (Nayarit en Michoacán) en over drie tot vier weken naar Sinaloa, tot eind juli. Daarna verplaatst de oogst zich naar Noord-Mexico (Los Mochis) en blijft daar tot eind september.

De voorraden liggen ongeveer een miljoen kartons achter op die van vorig jaar. "We zitten nu ongeveer gelijk met 2021. In de komende weken moeten we de achterstand inhalen," zegt hij.

Grotere volumes zullen ook de vraag stimuleren. "Ongeveer een week geleden begonnen de prijzen te dalen en ze zullen de komende weken en tot in juni en juli in een meer bevorderlijke range liggen," zegt hij.

Colombia: Eerste mango's uit het Colombiaanse departement Magdalena komen aan in Europa
De in het Colombiaanse departement Magdalena geteelde Keiit-mango's gaan al voor het eerst naar de Europese markt, in een afzetvenster waarin de grote mangoleveranciers in Europa een interessante ruimte laten voor Colombia.

"In het venster dat wij Keitt mango's voor de Europese markt oogsten, concurreren wij in feite met mango's uit Afrika, met name uit Ivoorkust," aldus het bedrijf dat deze eerste zending uit Magdalena heeft verzorgd. Zij zijn het enige bedrijf dat momenteel een door de ICA erkend pakstation in het departement heeft om mango's te verpakken voor zowel Europa als de Verenigde Staten. "De Kent mango uit Peru heeft de markt op dit moment al verlaten, wat betekent dat de Keitt mango uit Colombia kan concurreren en in trek is in Europa."

"We doen de eerste export naar de Duitse markt, en het idee is om elk jaar de volumes en nieuwe bestemmingen te vergroten, dankzij de toename van ons eigen areaal, maar ook door samenwerkings-verbanden die we kunnen sluiten met lokale telers die het goed willen doen."

In feite heeft de Keiit-mango een interessant potentieel om het exporteerbare aanbod in het departement Magdalena, dat momenteel hoofdzakelijk afhankelijk is van de bananenexport, uit te breiden, zoals de commercieel directeur van het bedrijf uitlegt.

De eerste zending Baby Sweet Mango uit Colombia naar de Verenigde Staten zal naar verwachting over ongeveer 2 tot 3 weken worden verzonden, aldus een teler en exporteur uit het Zuid-Amerikaanse land.

In 2022 verhoogde het land de export van mango met 43,5% en wil het deze export in 2023 verder uitbouwen.

Mexico: Mexicaanse mango's gepromoot in de VS
Het Mango Ataulfo-seizoen in Mexico is momenteel aan de gang. Het is een zeer kort oogstseizoen dat slechts van april tot mei duurt. Het grootste deel van dit fruit wordt uitgevoerd naar de Amerikaanse markt.

De National Mango Board in de VS viert wat zij noemen Cinco de Mango! met mangopromoties uit Mexico in de VS. In Mexico geteelde mango's en andere rassen worden sterk gepromoot na Pasen en in de aanloop naar de viering van 5 mei Cinco de Mayo in Mexico, waarbij een groot deel van de bevolking die voor werk en zaken in de VS verblijft, deze dag vandaag zal vieren.

Peru: Ongunstig weer beïnvloedt groei mango
Telers in Peru zeggen dat de groeiomstandigheden het momenteel moeilijk maken om mango's te telen. Dit komt door de hoge temperaturen en de regen die de bloei beïnvloedt. Zij wachten af en hopen dat het moeilijke weer geen invloed heeft op deze gevoelige bloeiperiode, zodat de productiviteit van de bomen en de uiteindelijke volumes niet worden beïnvloed.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt blauwe bessen