Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van der Avoird Trayplant wint Tuinbouw Ondernemersprijs

Tholen - Als het écht waar is dat je 240 ha teelt terugbrengt naar 1, dan mag je een keer in het zonnetje gezet worden. Met het winnen van de Tuinbouw Ondernemersprijs, zo'n beetje de oscar van de Nederlandse tuinbouw, kunnen we stellen dat dat gisteren dan ook gebeurd is. De themaprijs voor innovatie ging naar Theelers, een samenwerking van vier kwekers die uit hun restproducten thee maken.


Minister van LNV Piet Adema reikt de Tuinbouw Ondernemersprijs uit aan Van der Avoird Trayplant

Klik hier voor een fotoreportage

De prijs werd uitgereikt door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema, die met zijn aanwezigheid vooral ook een signaal wilde afgeven. In een openingswoordje zei hij te merken dat in de verschillende agrarische deelsectoren het sentiment leeft 'er niet te mogen zijn'. Hoe dat ook zij, het is niet het standpunt van de minister, die zich uitputte in lof voor het unieke en innovatieve en veerkrachtige karakter van de Nederlandse glastuinbouw-ondernemers.


De themaprijs is voor Theelers

De prijs werd uitgereikt in de 'fossielvrije' kas van Koppert Cress in het Westland. De organisatie heeft besloten om, na jarenlang een soort nieuwjaarsborrel te zijn geweest op de Keukenhof en een uitstapje vorig jaar naar de Florida, de uitreiking vanaf nu elk jaar bij een andere ondernemer uit het vak te laten plaatsvinden. Wie de gastheer van volgend jaar zal zijn is niet bekend.

Van der Avoird Trayplant is een vermeerderaar gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en frambozenplanten. Door hun innovatieve vierlagensysteem telen ze zacht fruit op één hectare met de opbrengst van 240 hectare. De overbodige hectares worden teruggegeven aan de natuur in de vorm van zogenaamde natuurbuffers. In een waterbassin dat drie keer zo groot is als het bedrijf vangen ze regenwater op met genoeg voorraad voor een heel jaar. Het bedrijf heeft twee locaties, in Bavel en Molenschot. 


De minister aan het woord in de 'fossielvrije' kas van Koppert Cress

Start-up Theelers zet restmaterialen en bijproducten om tot een nieuw product voor de consumentenmarkt: kruidenthee melanges. Theelers is ontstaan vanuit een gezamenlijke ambitie van vier kwekers: Corn Bak Bromelia (Assendelft), de Kruidenaer (Etten-Leur), Westlandpeppers (De Lier) en Gova (Nispen). De wijze waarop zij hun krachten bundelen is, zo vindt de jury, een voorbeeld voor de sector. De vier ondernemers zetten elkaars expertise in om zo samen een stap te zetten in innovatieve productontwikkeling in de glastuinbouw. 

Klik hier voor een fotoreportage