Eurosemillas

Nieuwe Kino mandarijn verlengt seizoen tot mei

De Valenciaanse Gemeenschap wordt voortrekker in de uitbreiding van het areaal in Europa van Kino, een nieuw extra laat mandarijnenras. Met dit ras zal de Valenciaanse citrussector het mandarijnenseizoen kunnen verlengen van tot en met mei of zelfs tot begin juni, met een product dat volgens hen het huidige aanbod zal verbeteren.

Dit wordt mogelijk dankzij de preferentiële overeenkomst tussen de telersvereniging Ava-Asaja en Eurosemillas, het Spaanse bedrijf dat dit citrusras beheert en dat bij het verlenen van licenties voorrang zal geven aan de telers die aangesloten zijn bij de coöperatie. Eerder deze week presenteerden Cristóbal Aguado, voorzitter van Ava-Asaja, en José María Fontán, directeur Innovaties bij Eurosemillas, de belangrijkste kenmerken van deze nieuwe mandarijn.

De oogst van Kino op het noordelijk halfrond vindt plaats tussen februari en mei. Het is dus een extra late mandarijn. "Spanje zal met dit fruit van topkwaliteit kunnen inspelen op de groeiende Europese vraag naar mandarijnen in de maanden waarin het aanbod schaars is", zei José María Fontán. Op het zuidelijk halfrond wordt de mandarijn tussen augustus en november geoogst.

Het ras, geregistreerd als Kinnow LS, maar met de handelsnaam Kino, werd ontwikkeld door de University of California Riverside (UCR), die het oorspronkelijke hybride ras verbeterde om de aanwezigheid van pitjes tot een minimum te beperken.

"Kino bevat zeer weinig pitjes, maar heeft ook nog andere belangrijke troeven: goede kwaliteit, buitengewone zoetheid (Brixwaarde van 15,8) en hoog sapgehalte (49% sap), waardoor het een bevoorrechte plaats inneemt binnen de groep mandarijnen. Bovendien is Kino gemakkelijk te pellen", aldus José Maria Fontán.

"De mandarijn is erg aantrekkelijk voor de consument, blijft goed tijdens het transport – wat het een interessant product maakt voor exporteurs – en is zeer productief met een goede maatsortering. Telers zijn dus zeker van een hoge winstgevendheid", legde Fontán uit. "De geschiktheid voor export en het rassencertificeringssysteem dat door middel van moleculaire merkers en differentiële etikettering traceerbaarheid en identiteit garandeert, versterken het vermoeden dat Kino in korte tijd een mandarijn voor de internationale markt zal worden."

De manager van Eurosemillas gaf met gegevens uit testen van de UCR op percelen in Sevilla en op proefvelden in Valencia en Murcia de belangrijkste teelteigenschappen mee:

"De productiviteit is inderdaad zeer aanzienlijk: tussen de 55 en 60 ton per hectare. De mandarijn komt vroeg in productie, al na twee of drie jaar na de aanplant, en heeft de neiging om het fruit binnen de kruin te produceren. Bovendien is het teeltbeheer gemakkelijk. Zo heeft het geen hormonale behandelingen nodig voor de vruchtzetting, zoals bij sommige andere extra late rassen. De mandarijn vereist ook geen grote zorg tijdens de oogst of na de oogst, zoals bijvoorbeeld om te voorkomen dat de schors uitdroogt. Het ras heeft een uitstekende gemiddelde diameter van 68 mm, aanzienlijk groter dan die van bijna alle hybriden. Bovendien zijn de ouders van dit ras zeer resistent tegen ziektes als Alternaria."

De uitgevoerde testen bevestigden bovendien een voordeel dat deze mandarijn op commercieel en vooral op exportniveau zeer aantrekkelijk maakt: de goede houdbaarheid na de oogst.

"Opslag in een kamer bij 4 graden gedurende 15, 30, 45, 60 en zelfs 75 dagen had geen significante invloed op de suiker- en zuurgraadverhouding. De mandarijn blijkt ook perfect bestand tegen de koudebehandeling die vele markten eisen (zoals de VS, China, Japan, India, Zuid-Korea...) om de aanwezigheid van bepaalde plagen te voorkomen."

"De coöperatie is bereid haar leden de informatie van Eurosemillas te verstrekken, evenals preferentiële toegang. Alleen als ze over alle gegevens beschikken, zullen ze in staat zijn om te beslissen of ze al dan niet op dit ras willen inzetten", benadrukte de voorzitter van Ava-Asaja.

Volgens Eurosemillas zouden de eerste bomen al volgend jaar geplant kunnen worden.

Voor meer informatie:
Eurosemillas
Paseo de la Victoria, 31,
14004 Córdoba (Spanje)
Tel: +34 957 42 17 32
eurosemillas@eurosemillas.com
www.eurosemillas.com/es/ 

Ava-Asaja
Calle Guillem de Castro, 79 
46008 Valencia (Spanje)
Tel: +34 96 380 46 06 
info@avaasaja.org
www.avaasaja.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.