Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carla Belandria: "Brazilië is 's werelds grootste importeur van Rocha peren"

"Portugese peren jaarlijks op voorhand voor oogst verkocht"

De verkoop van Portugese Rocha peren verloopt heel vlot, want de vraag is veel groter dan het aanbod. Dat heeft deels te maken met de slechte weersomstandigheden, waardoor de opbrengst lager uitviel dan normaal, zo legt International Sales Manager Carla Belandria uit. "In Portugal beslaat het areaal Rocha-peren ongeveer 10.000 hectare. In 2022 werd 243.000 ton geoogst, maar dit jaar is er slechts 134.000 ton geplukt." 

Ook de maatsortering heeft geleden onder de weersomstandigheden. Op heel het Iberisch schiereiland heeft de hardfruitteelt het vorig jaar trouwens hard te verduren gekregen op dat vlak, maar de verkoop heeft er anderzijds geen last van. 

"Het kaliber waar ik meestal mee werk is 60-65 mm, maar dit jaar was daar een tekort van. Onze klanten, waaronder een Italiaanse groep die inkoopt voor een supermarktketen in Oostenrijk, nemen nu de maat 55-60 mm af. Opvallend daarbij is dat een karton van 6 kg van kaliber 60-65 vorig jaar een prijs had van € 7,80, terwijl een karton met het kaliber 55-60 nu wel € 12 haalt", vertelt Carla. 

Dit jaar goede oogst verwacht
In 2003 erkende de Europese Unie de onderscheidende kwaliteiten van deze peer met de beschermde oorsprongsbenaming Pera Rocha do Oeste. De peer werd in 1836 door Pedro Antonio Rocha ontdekt in een van zijn landerijen in Sintra. "De Rocha peer is een unieke vrucht. Hij heeft een groene tot lichtgele kleur die bruin wordt dicht bij de steel. Dat fenomeen heet in het Portugees carepa." 

"Ik breng de Rocha peer in Europa, Amerika en Afrika op de markt. In het Midden-Oosten is de peer moeilijker te introduceren, precies omwille van die carepa. Veel consumenten kopen met hun ogen en denken dat de bruine vlek op de peer aangeeft dat deze te rijp is. In werkelijkheid is de carepa een maatstaf voor de zoetheid van de peer. Hoe meer carepa, hoe zoeter. We hebben in die landen dus nog wat communicatie- en promotiewerk voor de boeg." 

Zoetheid is één van de onderscheidende kwaliteiten van deze peer uit het westen van Portugal, waarvan zowel de teelt, de oogst, de verwerking, de opslag als de etikettering beheerd wordt door de BGA, zo merkt Carla op.

"De Rocha peer wordt in augustus geplukt in een periode van maximaal drie weken. De oogst wordt met de hand uitgevoerd, waarbij de vrucht lichtjes gekanteld wordt vastgepakt om schade aan de steel te voorkomen, want dan kan leiden tot claims. Het fruit wordt in houten of plastic kisten gelegd en maximaal twee uur na de pluk worden ze al opgeslagen in koelcellen met een gecontroleerde atmosfeer tussen 0 en 1°C. Daar kunnen ze 7 tot 8 maanden worden bewaard, ongeveer tot de maand mei van het volgende jaar."

"Gala of Golden appelen vind je in veel landen – Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië... –, maar de Rocha peer is een ras dat alleen in Portugal wordt geteeld. Dat maakt hem exclusief. Hij is extreem zoet en bevat vitamine A, B1, B2, C en E. Hij is een bron van vezels en kalium en is een krachtige antioxidant. Bovendien wordt de consumptie ervan aanbevolen voor baby's."

"Brazilië is de grootste importeur van Rocha peren ter wereld. Andere belangrijke importeurs zijn het Verenigd Koninkrijk, Marokko, Duitsland, Spanje, Libië, Italië of Frankrijk. Maar in Portugal zelf is de consumptie aanzienlijk. De gemiddelde consumptie per persoon van peren ligt er op 6,3 kilo per jaar."

"De vraag naar Portugese peren is groot", besluit Carla, "en elk jaar zijn ze al verkocht voordat ze worden geoogst. Op dit moment beginnen de perenboomgaarden in het westen te bloeien en hoewel het nog vroeg is om ons aan een prognose te wagen, verwachten teelttechnici een goede oogst, groter dan die van vorig jaar."

Voor meer informatie:
Carla Belandria
International Sales Manager
Tel: +34 625 42 71 03 (Spanje)
Linkedin
carlabegord@gmail.com