Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanstaande maandag massale staking in Duitsland: "Alle sectoren doen mee"

Twee grote Duitse vakbonden voor werknemers in het vervoer (ver.di en EVG) hebben besloten tot een gezamenlijke staking in het openbaar vervoer (passagiers) op 27 maart. "De gestegen kosten moeten met het loon worden gecorrigeerd. Sommige bonden eisen loonsverhogingen van 8 tot 15 procent. Sommige bonden zijn al meermaals met ruzie uit een overleg gestapt. Nu is voor hen de maat vol", zo vertelt correspondent Derk Marseille bij BNR.

Febetra meldt dat de stakingen betrekking zullen hebben op:

  • Langeafstands-, regionaal en forensentreinverkeer van Deutsche Bahn en van andere spoorwegmaatschappijen (Transdev, AKN, Osthannoversche Eisenbahnen, erixx, vlexx, eurobahn, Die Länderbahn enz.)
  • Alle Duitse luchthavens behalve Berlijn
  • Plaatselijk openbaar vervoer (bussen, metro’s…) in Hessen, Noordrijn-Westfalen, Baden-Württemberg, Saksen, Nedersaksen, Rijnland-Palts en Beieren.
  • Grote waterwegen en de haven van Hamburg. Het is mogelijk dat grote schepen de haven van Hamburg niet kunnen aandoen, waarbij aanzienlijke vertragingen bij het laden en lossen van schepen te verwachten zijn.

De bovengenoemde maatregelen betreffen voornamelijk het personenvervoer. Maar omdat de staking in het openbaar vervoer naar verwachting zal leiden tot een sterke toename van het verkeer op de wegen, bestaat het risico van aanzienlijke opstoppingen en obstructies, die ook gevolgen zullen hebben voor het vrachtvervoer over de weg, zo melden ze.

Ook bij de Autobahngesellschaft GmbH, die verantwoordelijk is voor het beheer van de Duitse federale snelwegen, wordt gestaakt. Hun staking kan gevolgen hebben voor de werking van de verkeersbewakings- en geleidingssystemen. Autotunnels kunnen worden getroffen en zelfs voor het verkeer worden gesloten.

Aangezien specifieke acties en/of tunnelsluitingen naar verwachting pas kort voor aanvang bekend zullen zijn, raadt Febetra bedrijven die op 27 maart voertuigen op het Duitse verkeersnet exploiteren aan het verkeersnieuws te volgen via de radio of het web.

In de haven van Hamburg kunnen grote schepen kunnen maandag niet aanmeren door de landelijke staking. Het beladen van schepen zal vertraging oplopen. Havenarbeiders in Hamburg leggen het werk neer, kondigt vakbond Verdi aan, zo meldt Nieuwsblad Transport.

Het ov doet het niet, vliegtuigen blijven aan de grond en mogelijk gaan zelfs de tunnels dicht. "De algemene eis is dat de lonen de inflatie moeten volgen", legt correspondent Derk Marseille uit. "Het is op vlak van gevolgen een van de grootste stakingen die Duitsland heeft gekend. Alle sectoren doen mee. Treinen rijden niet. Het scheep- en luchtvaartverkeer ligt stil. Daar komt mogelijk het sluiten van de tunnels bij. De impact zal groter zijn dan ooit tevoren."

Publicatiedatum: