Agrumi-Gel en Sumitomo Corporation Foods Group

Promotie-overeenkomst voor Etna-citroen

Niet alleen een zakenrelatie die al 15 jaar stand houdt, maar ook de vriendschap die daaruit is voortgevloeid tussen de leidinggevenden van Agrumi-Gel, een bedrijf dat derivaten produceert van Siciliaans citrus, en van de Japanse multinational Sumitomo Corporation Foods Group hebben geleid tot een vruchtbare ontmoeting tussen een delegatie van de Japanse groep, het bedrijvennetwerk Etna’s en het Consortium voor de BGA Citroen van de Etna. Het doel is om derivaten van Etna-citroenen in een internationale context te promoten. 

"De toegevoegde waarde van deze bijzondere Siciliaanse citroen, die ook zeer gewaardeerd wordt op de versmarkt, zit hem in de biologische derivaten. Het structureren van de toeleveringsketen heeft tot doel commerciële ruimtes te creëren en de derivaten herkenbaar te maken op de internationale markt", zegt Salvatore Imbesi, manager van Agrumi-Gel, een bekend Siciliaans merk gespecialiseerd in de verwerking van citrus, granaatappelen, cactusvijgen en zomerfruit. 

"We willen de lokale biodiversiteit en traditionele teeltpraktijken bevorderen, strategische ideeën delen, samenwerking stimuleren, het productaanbod concentreren en de versnippering van ons productiesysteem overwinnen. Want we weten dat we samen sterker staan. Samen één doel voor ogen houden moet ons in staat stellen om een kritische massa te creëren, een betere onderhandelingspositie te hebben, kosten te rationaliseren, middelen te optimaliseren en de toeleveringsketen te verkorten, maar bovenal een betrouwbare commerciële partner te zijn", zeggen de telers van het bedrijvennetwerk Etna’s. 

Het is in die optiek dat het bedrijvennetwerk de eerste stappen heeft gezet om een partnerschap aan te gaan met het Siciliaanse Agrumi-Gel, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van citrusderivaten. Het bedrijvennetwerk verbindt zich ertoe alle producten te leveren voor de industriële verwerking en samen met Agrumi-Gel de sappen te promoten. Het is essentieel om het product te verdedigen tegen de concurrentie van geïmporteerd citroensap, dat geen garantie biedt op traceerbaarheid en gezondheid. 

De Etna-citroen werd in 2020 door de Europese Unie geregistreerd als een product met beschermde geografische aanduiding. De kwaliteit en smaak van het fruit worden sterk beïnvloed door de nabijheid van de Ionische Zee en de vulkaan Etna. Dankzij de gunstige temperaturen heeft de citroenteelt zich door de eeuwen heen verspreid langs de kuststrook van de Etna en in de onmiddellijke heuvels erachter, in een gebied tussen de rivier de Alcantara, in het noorden, en de noordelijke grens van de gemeente Catania, in het zuiden.

"De Japanse delegatie heeft de bedrijven bezocht die de citroen met BGA op terrassen telen, wat het handmatig oogsten van het fruit noodzakelijk maakt. Ze toonden veel interesse in deze citroen die geteeld wordt met de waterstress-techniek. Ze waren nieuwsgierig naar de drie bloeiwijzen die kenmerkend zijn voor de soort. Ze hebben met eigen ogen kunnen zien dat er vruchten groeien in drie verschillende fases. Het bijzondere aan dit citrus is inderdaad de constante productie. Het is zelfs de enige citroen in Italië die ook in de zomer wordt geplukt." 

Het sap van de Verdello komt er in laboratoriumtests uit met hogere concentraties vitamine C, totale flavonoïden en fenolische verbindingen dan dat van andere citroenen. De praktijk van de geforceerde teelt zorgt ervoor dat er in het volgende seizoen uitstekende zomercitroenen kunnen worden geplukt. Dat komt door een derde geïnduceerde bloei die wordt veroorzaakt door de hervatting van de irrigatie. De superieure voedingseigenschappen die kenmerkend zijn voor deze specifieke seizoenscitroen zijn vergelijkbaar met die van superfood-fruit. De kenmerken zijn uitvoerig beschreven in een wetenschappelijke studie uitgevoerd door het CREA-onderzoekscentrum in Acireale: "Qualitative and Nutraceutical Aspects of Lemon Ftuits Grown on the Mountainsides of the Mount Etna", gepubliceerd in Food Research International n .74, april 2015 Elsevier B.V. (klik hier voor het onderzoek). 

"Momenteel zijn we bezig met de afzet van de laatste Primofiores. Eind maart zal dat seizoen worden afgerond en dan beginnen we met de oogst van Bianchetto, een typisch zomerfruit dat, samen met Verdello, een van de meest waardevolle rassen van onze boomgaarden is. Onze biologische Etna-citroenen worden vooral in het buitenland gewaardeerd, want daar hebben veel consumenten aandacht voor gezonde producten en duurzame teeltaspecten", besluiten de telers die lid zijn van het bedrijvennetwerk Etna’s. 

Voor meer informatie:  
Etna's Terra dei Limoni
Via Vallone
95024 Acireale (CT) - Italië
info@etnasterradeilimoni.it
www.etnasterradeilimoni.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.