Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maar hebben Moldavische telers en handelaren er ook baat bij?

Exportbereik Moldavische appelen flink uitgebreid

Volgens Moldavische statistieken leverde het land in 2021 appelen aan 18 landen over de hele wereld. Die lijst werd vorig jaar uitgebreid tot 30. De verantwoordelijken van ministeries, departementen, internationale donorprogramma's en lokale niet-gouvernementele organisaties van telers vinden dit een mooi prestatie voor de fruitteeltsector van Moldavië. Maar is het zo eenduidig?

Alle marktdeelnemers in Moldavië die door analisten van informatieplatform EastFruit zijn geïnterviewd, zijn het er unaniem over eens dat de vermindering van de extreem grote afhankelijkheid van de appelexport van één markt, Rusland, die voorheen goed was voor meer dan 95% van de export, een goede zaak is. In 2022 daalde het aandeel van deze markt in de Moldavische appelexport voor het eerst in de moderne geschiedenis van het land onder de 90%. Bovendien kwam de aanvoer van Moldavische appelen in 2022 naar de EU-landen dicht bij de symbolische grens van 10.000 ton en de export naar landen in het Midden-Oosten bedroeg meer dan 4.000 ton.

Tegelijkertijd merken sommige telers, die anoniem wilden blijven, op dat "werken in tientallen landen met elk hun eigen marktspecificaties en consumentenvoorkeuren een enorme kostenstijging met zich meebrengt: marketing, tijdsinvestering en het inhuren van extra hooggekwalificeerd en duur personeel. We worden zeker beter en professioneler, maar op de korte termijn verdienen we in ieder geval veel minder."

Volgens deze managers van teeltbedrijven zou samenwerking met grote appelafnemers uit maximaal drie tot vijf landen de beste optie zijn.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: