Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Shandong QiHe Biotechnology

Chinese shiitakekweker start teelt in Polen en Spanje

Bi ShuTong werkt voor de afdeling Europa bij QiHe Biotechnology. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van substammen voor shiitake, koningsoester- en oesterzwammen en andere exotische paddenstoelen.

Het bedrijf heeft onlangs een vestiging geopend in Spanje, genaamd het Exotic Mushroom Center. Het bedrijf exploiteert ook een kwekerij in Polen, waar het shiitake- en koningsoesterzwammen kweekt.


Shandong QiHe Biotech heeft 's werelds meest geavanceerde CNC-systeem voor eetbare paddenstoelen ingevoerd en een volledige lijn opgezet, van stammen tot bewerkte producten. (Foto: de kwekerij in Shandong, China.)

"We telen in onze eigen kwekerijen en importeren diepgevroren shiitake en koningsoesterzwamsubstraten uit China," zegt ShuTong. "Ons bedrijf in Polen is in mei 2020 officieel van start gegaan en dat in Spanje is momenteel in aanbouw. In 2005 hebben we ook een teeltbedrijf opgezet in Zuid-Korea. Vervolgens openden we in 2014 een afdeling in de VS en in 2015 een in Japan. Momenteel hebben we vier kwekerijen in de VS, drie in Japan en een dochteronderneming in Zuid-Korea. Op al deze markten verkopen we verse paddenstoelen. Naast de verse paddenstoelen bieden we ook het substraat op de markt aan."


Op de foto is de automatische lijn om stammen te kweken te zien, ontworpen door QiHe Biotechnology. Het bedrijf levert 150 tot 200 mln shiitake stammen per jaar.

De stammen worden ingevroren totdat ze worden geïnstalleerd op de plaats waar de shiitake zal worden gekweekt.

In Polen levert het bedrijf substraat aan nabijgelegen kwekerijen. In Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk levert QiHe Biotech het eindproduct. Grote handelsbedrijven in Polen zorgen voor het grootste deel van de afzet. In China kunnen de kwekerijen van QiHe 150 tot 200 mln shiitakestammen per jaar leveren.

ShuTong: "De Europese markt breidt zich snel uit. Nederland had in het verleden weinig kwekers met een betrouwbare teelt. De meeste kopers van substraat uit China waren kleine kwekers. Hun opbrengst was inconsistent, net als de kwaliteit van het substraat. Nu werken we samen met kwekers en is de teelt stabieler geworden. Het stabiele aanbod van shiitake is gestegen en daarmee groeit ook de vraag naar paddenstoelen."

"Wij kweken shiitake en koningsoesterzwammen in Europa. In de VS kweken we ook oesterzwammen en we ontwikkelen een nieuwe kwekerij voor enokipaddenstoelen. De vraag in de VS nam gestaag toe toen het aanbod verbeterde. In heel Europa stijgt de vraag naar exotische paddenstoelen. Wij hebben toegang tot verse voorraden omdat wij lokaal kweken. Als onderdeel van onze bedrijfsstrategie kopen we substraat in China en sturen het naar onze kwekerijen in het buitenland. We weten dat het enige tijd zal duren voordat deze markt zich ontwikkelt en de bestellingen zich stabiliseren. Toch blijven we investeren omdat we vertrouwen hebben in deze markt," zegt ShuTong optimistisch.

Geautomatiseerde teelt en verpakkingslijn voor shiitakestammen

In feite was de start van de afzet van verse shiitake ook in de Verenigde Staten een hele uitdaging. Maar hier is de vraag onlangs aanzienlijk toegenomen en is nu stabiel en sterk.

Shiitake paddenstoelen zijn relatief eenvoudig te kweken, maar vereisen vaak een beperkte ruimte met een gecontroleerde atmosfeer. Kwekers halen het substraat uit de container, besproeien het met water en zien hoe de shiitake paddenstoelen zich na 3 tot 5 dagen ontwikkelen. Na 7 dagen kan het gewas worden geoogst. Meestal heeft shiitake twee oogsten per stam, die elk 700 tot 800 gram wegen. Koningsoesterzwam is een enkele oogst die in 20 dagen 400-500 gram paddenstoel oplevert.

ShuTong: "Koningsoesterzwam is een fantastische vleesvervanger. Met onze lokale kwekerijen en distributiecentra zijn we flexibel en snel op de markt. We zijn ervan overtuigd dat de vraag vanuit Europa de komende jaren zal toenemen. En wij staan klaar om te leveren."

Voor meer informatie:
Bi ShuTong
Shandong QiHe Biotechnology Co., Ltd.
+8618766988961 
bishutong@qihebiotech.com 
www.qiheshengwu.com 

Publicatiedatum: