Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vollegrondsoogst begint naar verwachting vanaf eind maart

Landgard: eerste rabarber verkrijgbaar

Terwijl buiten de winter is teruggekeerd, verspreidt de eerste verse rabarber uit de regionale teelt al een lentestemming in de handel. Eind februari zijn de eerste bedrijven in de regio Niederrhein en bij Keulen begonnen met de oogst van de vruchtgroenten in beschermde teelt. De eerste malse stengels van het ras Goliath, die sinds januari in de beschermde teelt en onder folietunnels bij een constante temperatuur van 15 graden rijpen, zijn aanvankelijk nog in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar. Afhankelijk van het weer zal de oogst van de eerste veldrabarber in het westen eind maart beginnen. De laatste jaren zijn vooral roodstelige rassen zoals The Sutton populair geworden.

Bij Landgard aangesloten bedrijven in het westen van Duitsland verbouwen de traditionele voorjaarsgroente op een areaal van ongeveer 200 hectare. Het zwaartepunt van de rabarberteelt ligt in de uitlopers van de Köln-Bonnbaai. Daar vinden de vaste planten optimale groeiomstandigheden. In mei en juni wordt vervolgens ook in Oost-Duitsland verse rabarber uit de regionale teelt geoogst. Op Sint-Jansdag, 24 juni, wordt het rabarberseizoen traditioneel afgesloten.

Als blijvende teelt stelt rabarber de telers voor bijzondere uitdagingen. Zo hebben de vaste planten, die tot tien jaar oud kunnen worden, met hun grote bladeren een grote behoefte aan water en zijn ze gevoelig voor hitte en droogte. In de late winter en het voorjaar wordt rabarber in de openlucht beschermd door een enkele of dubbele folie. "De laatste jaren moeten we de vlakke folieafdekking echter steeds vaker controleren en opnieuw bevestigen vanwege de stormachtige winden die voorkomen," zegt teler Gerd Herter, eigenaar van VitaFresh Rheinland & Co. "Dat drijft de teeltkosten nog verder op. Die zijn al aanzienlijk gestegen door de stijging van de kunstmest- en energieprijzen en de hogere loonkosten. Deze kostenexplosie moeten we nu doorberekenen aan de handel. Aangezien de bevolking momenteel echter meer goedkoop voedsel koopt, vrezen wij dat de groenteteelt in het algemeen een moeilijk jaar tegemoet gaat."

Rabarberdranken zijn trendy
De familie Herter teelt al 40 jaar de rabarberrassen The Sutton en Goliath op ongeveer 60 hectare in de regio Bornheim. "Op basis van onze jarenlange ervaring beginnen we het rabarberseizoen altijd rond de wisseling van de maand maart/april. Het precieze tijdstip hangt vooral af van de hoeveelheid zon in de weken ervoor," aldus Gerd Herter. De Landgard-teler kan bevestigen dat verse rabarber uit de regio steeds populairder wordt bij de consument: "De laatste jaren is er een toenemende trend naar rabarber-mixdranken, waarvoor veel rabarber wordt verwerkt tot sap en concentraat. Nu is het afwachten of en hoe deze trend zich in 2023 zal voortzetten. Want ook hier moeten de gestegen productiekosten worden doorberekend."

Voor meer informatie:
Landgard eG
Veilingstraße A1
47638 Straelen-Herongen, Duitsland
Tel.: +49 (0)2839 5900 
[email protected] 
https://www.landgard.de 

VitaFresh Rheinland GmbH & Co. KG
Meuserweg 2
53332 Bornheim, Duitsland
Tel.: +49 (0)2222 990660

Publicatiedatum: