Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantal Vlaamse landbouwbedrijven in (openlucht)groenten gestegen in laatste 10 jaar

Op ruim een vijfde van de landbouwbedrijven in Vlaanderen, worden groenten geteeld. Bijna 5% van de Vlaamse landbouwbedrijven is gespecialiseerd in groententeelt. Op 20 jaar tijd is het aantal bedrijven met groenten in Vlaanderen met 30% gedaald. De gemiddelde oppervlakte groenten per bedrijf is in die periode gestegen. In 2021 wordt er gemiddeld 7 ha groenten geteeld per bedrijf, zo meldt het Departement Landbouw & Visserij.
 
In 2021 worden er op 4.777 bedrijven, ofwel 21% van de Vlaamse landbouwbedrijven, groenten geteeld. Het aantal bedrijven met groenten vertoonde tot 2011 een daling. De laatste tien jaar stijgt het aantal bedrijven opnieuw (+14% sinds 2012). Daarnaast steeg ook de gemiddelde oppervlakte per bedrijf (+14% sinds 2012), wat wijst op schaalvergroting. 

Onderstaande figuur geeft de evolutie weer van het aantal bedrijven met groenten en de gemiddelde oppervlakte groenten per bedrijf. Deze evolutie wordt weergegeven als een index ten opzichte van 2001. De absolute cijfers zijn beschikbaar via de downloadknop onder de figuur.

5,3% van de Vlaamse landbouwbedrijven (1.222 bedrijven) zijn gespecialiseerde groentebedrijven. Het aantal gespecialiseerde bedrijven blijft sinds 2011 vrij stabiel. 

Aardbeien worden in de bepaling van de typologie als groenten gezien. Bij de oppervlakte groenten worden aardbeien niet meegeteld, vandaar dat een aantal gespecialiseerde groentebedrijven geen groenten telen. In 2021 zijn er 1027 bedrijven met groenten, die een gespecialiseerd groentebedrijf zijn. De oppervlakte industriegroenten wordt in de bepaling van de typologie als akkerbouw gezien, vandaar de lagere gemiddelde oppervlakte bij de gespecialiseerde groentebedrijven.

Onderstaande figuur geeft de evolutie weer van het aantal bedrijven met groenten, dat een gespecialiseerd groentebedrijf is en de gemiddelde oppervlakte groenten van deze bedrijven. Deze evolutie wordt weergegeven als een index ten opzichte van 2001. De absolute cijfers zijn beschikbaar via de downloadknop onder de figuur.

Aantal open lucht groentenbedrijven +15 procent in laatste 10 jaar
Op bijna een vijfde van de landbouwbedrijven in Vlaanderen, worden groenten in open lucht geteeld. 3% van de Vlaamse landbouwbedrijven is gespecialiseerd in groententeelt en teelt groenten in open lucht. De laatste tien jaar is het aantal bedrijven met groenten in open lucht in Vlaanderen opnieuw aan het stijgen. De gemiddelde oppervlakte groenten open lucht per bedrijf is in die periode gestegen. In 2021 wordt er gemiddeld 7,4 ha groenten in open lucht geteeld per bedrijf.
 
In 2021 worden er op 4.436 bedrijven, ofwel 19% van de Vlaamse landbouwbedrijven, groenten in open lucht geteeld. Het aantal bedrijven met groenten open lucht vertoonde tot 2011 een daling. De laatste tien jaar stijgt het aantal bedrijven opnieuw (+15% sinds 2012). Daarnaast steeg ook de gemiddelde oppervlakte per bedrijf (+12% sinds 2012), wat wijst op schaalvergroting. In 2021 werd gemiddeld 7,4 ha groenten in open lucht geteeld per bedrijf.

Onderstaande figuur geeft de evolutie weer van het aantal bedrijven met groenten in open lucht en de gemiddelde oppervlakte groenten in open lucht per bedrijf. Deze evolutie wordt weergegeven als een index ten opzichte van 2001. De absolute cijfers zijn beschikbaar via de downloadknop onder de figuur.In 2021 zijn er 710 bedrijven met groenten open lucht, die een gespecialiseerd groentebedrijf zijn. Gemiddeld wordt er 6,8 ha groenten open lucht geteeld op de gespecialiseerde groentebedrijven met groenten in open lucht. De oppervlakte industriegroenten worden in de bepaling van de typologie als akkerbouw gezien, vandaar de lagere gemiddelde oppervlakte groenten open lucht bij de gespecialiseerde groentebedrijven.

Onderstaande figuur geeft de evolutie weer van het aantal bedrijven met groenten in open lucht, die een gespecialiseerd groentebedrijf zijn en de gemiddelde oppervlakte groenten in open lucht op deze bedrijven. Deze evolutie wordt weergegeven als een index ten opzichte van 2001. De absolute cijfers zijn beschikbaar via de downloadknop onder de figuur.

Bron: Departement Landbouw & Visserij

Publicatiedatum: