Areaal van meer dan 2.000 ha

Oekraïense geneeskrachtige kruiden voor de export

De laatste jaren zijn West-Oekraïense telers omgeschakeld van het verbouwen van groenten voor borscht naar het verbouwen van geneeskrachtige kruiden. Deze kruiden worden gebruikt op verschillende gebieden zoals farmaceutica, cosmetica en voedsel. Deze markt is complex maar veelbelovend, met winst uit de verkoop van kruiden over drie tot vijf jaar.

Dit meldde de directeur van het bedrijf "Dobrotrav", Jevhen Shumeyko, tijdens de conferentie "Fruit and Vegetable Movement of Ukraine-2023" in Lviv.

"Er is een trend naar gezonde voeding, en geneeskrachtige kruiden en specerijen zijn precies de ingrediënten voor deze sector," benadrukte hij. "De wereldwijde markt voor kruiden groeit elk jaar. Ondanks de oorlog worden onze kruiden afgenomen door de Verenigde Staten, Japan, China, India en EU-landen, vooral Duitsland, Bulgarije en Polen."

Met de vraag naar het product worden er ook steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van de grondstoffen. Er zijn veel verschillende analyses voor kruiden om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de internationale marktnormen. In het bijzonder is er vraag naar biologische kruiden.
"In trek zijn vlierbes, valeriaan, citroenmelisse, brandnetel, weegbree en salie," vervolgt Yevhen. "Met name salie wordt gebruikt als specerij. De Verenigde Staten zijn een grote afnemer van salie."

De afgelopen jaren zijn de prijzen voor geneeskrachtige kruiden in Oekraïne en de EU gestegen. Vorig jaar was het duurste kruid Arnica, dat €230 - €280 per kilo kostte. De reden daarvoor is de teelttechnologie. De plant groeit alleen in het Karpatengebergte, en vereist een complexe mix van gunstig klimaat en vochtigheid. Een andere nuance van de hoge prijs is dat wetenschappers de anti-kankereigenschappen van Arnica hebben ontdekt. Hierna is de prijs van Arnica in de wereld minstens drie keer zo hoog geworden.

Gedroogde korenbloemblaadjes behoren tot de duurste kruiden op de ranglijst. Ze kosten €23 per kilo.

bron: wz.lviv.ua


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.