Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lucas Heitsch:

"Vraag naar regionale, verwerkte groenten neemt nog steeds toe"

In 2015 waagde de familie Heitsch zich aan de verwerking van de eigen oogst. Het begon met handgeschilde aardappelen voor de regionale horeca, maar de verdere verwerking van verschillende producten ontwikkelde zich tot een bloeiende bedrijfstak. Tegenwoordig wordt er maandelijks tot wel 100 ton verse groenten verwerkt en in heel Noord-Duitsland geleverd. De trend is nog steeds stijgend, ondanks de huidige uitdagingen, aldus directeur Lucas Heitsch.


Geschilde uien en stukjes wortel horen tot het basisassortiment

De maand maart is voor het bedrijf, dat gevestigd is in het Duitse Rosche, eerder een rustige maand. "In deze tijd van het jaar zijn er slechts enkele producten uit regionale teelt verkrijgbaar, zoals uien, aardappelen, selderij en koolrapen. Qua hoeveelheid kijken we bij veel groentensoorten terug op een zwak seizoen. We kunnen nog wel aan iedereen leveren, maar over het algemeen is het aanbod krap en het prijsniveau zeer hoog", bevestigt Lucas en hij wijst op het eveneens krappe aanbod aan geïmporteerde groenten. Daarbij komen nog de huidige kostenstijgingen, vooral de gestegen loonkosten. 

Lucas Heitsch staat aan het roer van het bedrijf. Om ook in de toekomst concurrerend te kunnen werken investeert het bedrijf nu in machines voor de groentenfabriek.

Lucas Heitsch teelt samen met zijn partners op circa 100 hectare en verwerkt jaarlijks circa 700 ton groenten. Er wordt geleverd aan de Noord-Duitse groothandelsmarkten en aan groothandelsklanten van Dortmund tot aan Berlijn. In het afgelopen decennium is het aanbod van het bedrijf continu uitgebreid. Lucas: "Kruiden uit eigen teelt, vooral peterselie, dille en koriander, worden heel goed ontvangen. Als het weer meewerkt starten we het nieuwe seizoen midden/eind mei."


Het planten van koolplanten

Ook flower sprouts, een kruising tussen spruiten en boerenkool,  worden populairder bij de afnemers. "We hebben dit gewas nu voor het tweede jaar op rij op circa 0,5 hectare geteeld en moesten ons seizoen al in november beëindigen vanwege de hoge vraag. De groentensoort wint vooral in chique restaurants en bij de betere weekmarkthandelaren snel aan populariteit", stelt Lucas vast. Voorlopig staan er geen verdere assortimentsuitbreidingen op de planning", luidt het verder.


Courgettes en broccoli uit eigen teelt

Met het oog op het nieuwe seizoen heeft de Noord-Duitse vollegrondsgroententeelt met een daling te maken. "Ook wij hebben bepaalde gewassen, zoals prei, geschrapt. Ik verwacht deze zomer ook tekorten en hoge prijzen, aangezien we ook in de voorgaande jaren herhaaldelijk te maken hadden met moeilijke weers-omstandigheden en bijbehorende kleinere oogsten. De huidige oogstverliezen in Spanje en Italië wijzen er ook niet noodzakelijkerwijs op dat we deze zomer over voldoende producten zullen beschikken", besluit Lucas. 

Voor meer informatie:
Lucas Heitsch
Heitsch - Die Gemüsemanufaktur
Am Dorfplatz 6
D-29571 Rosche, Duitsland
Tel: +49 5803 9299973
[email protected] 
www.heitsch-gemuese.de  

Publicatiedatum: