Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aart van Wijk: "Dankzij de coronacrisis hebben rode bessen de weg naar de retail gevonden"

Gecombineerd koel- en verpakkingscentrum en arbeidsmigrantencomplex De Sikkert Zachtfruit operationeel

Tholen - Een jaar geleden werd de eerste paal voor de nieuwbouw van De Sikkert Zachtfruit van start in Opijnen geslagen. Afgelopen zaterdag werd de opening van de nieuwe sorteer- en verpakkingslocatie met arbeidsmigrantencomplex officieel gevierd. "De bouw is goed verlopen, we wachten alleen nog op stroom en draaien nog altijd op een aggregaat. Het gebouw met de sorteerruimte, ULO-cellen en fustruimte is 1 juli al in gebruik genomen. Het kantoor, de wc's, wasruimte en kantine waren net voor de bouwvak klaar. Na de bouwvak is men aan het verblijf begonnen en sinds 1 februari wonen de mensen er", vertelt Aart van Wijk.

Het pand heeft een oppervlakte van 1.200 m2 over twee verdiepingen en heeft een ULO-bewaring waar 150 ton rode bessen bewaard kunnen worden. "Het eerste jaar zelf koelen is ons erg goed bevallen. We waren het beu om elders te koelen, dan ben je toch van anderen afhankelijk. Nu worden onze rode bessen voor de korte bewaring tot Kerst bij Veiling Zaltbommel gekoeld. Van de negen cellen hebben we er nog vier met product zitten", vertelt de teler. "We hebben naar verhouding best nog wat bessen in de koeling zitten, maar de kwaliteit is hartstikke goed en zoals het er nu uitziet, kunnen we tot eind april Hollandse rode bessen leveren. De Chileense import van de Junifer-bessen valt kwalitatief nooit mee en bovendien zijn die vrij duur. Wel zijn er hele mooie Rovada-bessen binnengekomen, waarvan we enkele cellen mogen koelen voor derden. Als onze Hollandse Rovada-bessen op zijn, beginnen we die bessen te sorteren in mei en de eerste week van juni, zodat we met de Hollandse weer aan kunnen sluiten en jaarrond bessen hebben."


Rode bessen nu uit de koeling

De afzet van de rode bessen is dit jaar goed verlopen. "Het is altijd de vraag of het door meer vraag of minder aanbod komt, maar wij mogen over de afzet dit jaar zeker niet klagen. Er is het hele jaar een goede vraag naar rode bessen geweest. Gedurende de coronapandemie hebben we als bessensector een paar flinke tikken gehad, maar achteraf bezien heeft het juist in ons voordeel gewerkt. We waren voorheen te veel gefocust op de afzet richting de horeca. Tijdens de lockdown hebben de rode bessen de weg naar de supermarkten nog meer gevonden en ik denk dat er nog grotere volumes naar de supermarkten toegaan als toen. Ik verwacht dan ook dat de vraag naar de Hollandse bessen voorlopig wel goed blijft." 

De Sikkert teelt op een areaal van 15 hectare rode bessen en op een areaal van 5 hectare bramen, goed voor een jaarproductie van 225.00 kg rode bessen en 175.000 kg bramen. Omschakeling naar de glasteelt van zijn rode bessen en bramen ziet Aart niet snel gebeuren. "Hoewel de kassenteelt ons qua arbeidsspreiding goed zou passen, wil ik daar mijn vingers niet aan branden. Als ik zie hoe glastuinders worstelen met de huidige energieprijzen, dan verwacht ik dat de zachtfruitteelt onder glas alleen maar minder wordt, hoewel er zeker een markt voor deze producten is, maar ik heb voorlopig genoeg geïnvesteerd. Bovendien heb ik geen enkele cent coronasteun gekregen."



Onder meer de huisvesting kostte De Sikkert een lieve duit. "De gemeente West-Betuwe is misschien wel de strengste gemeente op het vlak van huisvesting. Ik heb een vergunning voor het jaarrond huisvesten van 25 medewerkers in de tweede verdieping van het pand. Ik heb bijna allemaal stelletjes in dienst, dus zij hebben echt enorm veel ruimte op de 16 kamers, die we in de nieuwbouw hebben en die voldoen aan de strengste eisen. Tegelijkertijd zou ik het collega-telers niet aanraden, want als je puur financieel kijkt is het eigenlijk onbetaalbaar. Ik heb berekend dat het me zo'n 60.000 euro per slaapplek kost. De buitenwereld denkt nog weleens dat het een verdienmodel is, maar ik kan je vertellen dat ik dit nooit terug ga verdienen aan huur. Tegelijkertijd is het woon- en werkplezier dat we aan onze mensen bieden ook heel veel waard. Ik hoor veel collega-telers klagen dat ze niet aan personeel kunnen komen, maar wij moeten nee zeggen tegen nieuw personeel dat zich aandient."

"En we gaan zeker de vruchten plukken van de nieuwbouw. Als er om 16.00 uur 's middags een klant naar onze afnemer Veiling Zaltbommel belt om de volgende ochtend vroeg te leveren, dan hebben we nu alle ruimte en de mensen om de orders gereed te maken. Geen vraag is te gek en daar ben ik superblij mee. We kunnen alle bessen per bakje wegen, dekselen en stickeren. Die mogelijkheid hadden we in het verleden niet, want we waren echt uit ons jasje gegroeid."

Uitbreiding van het productassortiment zit voorlopig nog niet in de planning. "We focussen ons voorlopig op de rode bessen en bramen. We hebben ook wel wat witte bessen staan, maar ons motto is 'eerst de klant, dan de plant' en we gaan niet op de bonnefooi een halve hectare witte bessen aanplanten. Maar als we de afzetgarantie hebben, dan valt een uitbreiding prima te organiseren."

 

Voor meer informatie:
De Sikkert Zachtfruit
Zandstraat 119
4184 EM Opijnen
Mob: +31 (0)6 41271690
desikkert@live.nl