Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Catalaans fruit probeert nieuwe markten aan te boren

"Extreme weersomstandigheden zijn rem op export"

De Catalaanse fruitsector is steeds meer aanwezig op de internationale markt. Catalonië exporteert fruit naar 114 landen over de hele wereld. Vorig jaar werd gekenmerkt door ongunstige klimaatomstandigheden voor zoet fruit, dat het grootste deel van de Catalaanse teelt vertegenwoordigt. Het slechte weer heeft de omzetgroei van de afgelopen 5 jaar vertraagd.

Vorige maand stond de Catalaanse Promotiedienst voor Voedselexport (Prodeca) met 16 teelt- en handelsbedrijven uit de AGF-sector op de Fruit Logistica, een beurs waaraan het sinds 2001 deelneemt. De afgelopen jaren heeft Prodeca er het Catalonia Meeting Point gecreëerd, een gedeelde ruimte met vergadertafels voor Catalaanse bedrijven die geen eigen stand kunnen hebben of gewoon op bezoek naar de beurs komen.

"Het klimaat is altijd een bepalende factor geweest voor de primaire sector, maar nu is de situatie erger geworden, met langere en extremere periodes van hitte of kou, en ook buiten de gebruikelijke data. De uitdaging is groter geworden en we moeten meer maatregelen nemen om ons aan te passen", zegt Carmel Mòdol, secretaris voor Voedsel bij het Catalaanse ministerie van Klimaatactie, Voedsel en Platteland.


Vertegenwoordiging van Prodeca op de Fruit Logistica 2023, met Carmel Mòdol in het midden.

Volgens Carmel Mòdol moet in de eerste plaats het vangnet van de landbouwverzekeringen verbeterd worden, met een aanpassing aan de nieuwe klimatologische omstandigheden.

Ook de irrigatieomstandigheden moeten worden verbeterd om de extreme temperaturen het hoofd te kunnen bieden met een adequate wateraanvoer. Om de oogst te verzekeren is een bepaalde hoeveelheid water op het juiste moment nodig.

Ten derde moet er geïnvesteerd worden in beschermings-infrastructuur, zoals anti-hagelnetten en andere oplossingen die R&D-inspanningen aanreiken. Ook nieuwe aangepaste rassen zijn van groot nut, alsmede advies en opleiding voor de sector.

"Daarnaast zijn er zeker nog andere maatregelen, zoals financiële instrumenten via het Catalaans Instituut voor Financiën (ICF), om bedrijven van liquiditeit te voorzien met het oog op de nodige investeringen, zodat ze hun activiteit ook in extreme situaties zouden kunnen voortzetten", benadrukt hij.

"Uiteraard bepalen factoren zoals het weer de fruitteelt en dit heeft zijn weerslag op de afzet op de internationale markt. Zo heeft de vorstschade de export in de eerste elf maanden van 2022 met 14,41% doen dalen in volume en met 5,12% in waarde ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De afzet van peer, abrikoos en kers werd het hardst getroffen. Van perzik en nectarine steeg de omzet dan weer, ondanks een afname in volume. Citrus is zowel qua volume als qua waarde op het niveau van 2021 gebleven", geeft Carmel Mòdol aan.

Aanboren van nieuwe markten
Van 2016 tot 2021 is de waarde van de export van Catalaans fruit met 27,26% gestegen, terwijl het volume in die tijd met 2,28% is gedaald. "Deze gegevens geven aan dat de waarde van ons fruit op de internationale markt toeneemt. De ratio omzet-volume is met 30,23% gestegen", legt Carmel Mòdol uit. "Deze stijging is ook terug te zien in het aantal exportbedrijven, dat de afgelopen 5 jaar met 17% is gegroeid, van 494 in 2016 naar 576 in 2021." 

Voor de Catalaanse telers van zoet fruit is het openen van protocollen in nieuwe markten gericht op Azië en Latijns-Amerika. In Azië is China van groot belang voor kersen en Taiwan voor appelen. In Latijns-Amerika probeert Catalonië de markt van Mexico te openen voor hardfruit, van Peru voor alle soorten steenfruit en van Brazilië voor platte perziken en platte nectarines. Israël is dan weer interessant voor kersen.

"Om het exportprotocol te verkrijgen moeten eerst voedselveiligheids-kwesties worden onderhandeld. De transittijd is ook een van de cruciale elementen in de fruitexport, vooral voor de Aziatische markten, aangezien deze tot 40 dagen kan duren."

De belangrijkste markten voor citrus zijn Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, België, Zwitserland, Italië en Oostenrijk, maar ook de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

"Om de Catalaanse fruitsector tegemoet te komen, hebben we werkgroepen voor zoet fruit en citrus. Het is een ontmoetingsplaats voor de sector waar ze kan nadenken over maatregelen en prioriteiten met het oog op verdere internationalisering. Belangrijke aspecten zijn het bepalen van de doelmarkten en de professionele ontwikkeling van de sector via moderne teeltmethoden en marketingmechanismen", zegt de secretaris.

"Prodeca en het ministerie van Klimaatactie, Voedsel en Platteland werken op institutioneel niveau om de protocollen voor het openen van nieuwe markten te bespoedigen. Daarom zijn we ook aanwezig op sectorbeurzen en organiseren we ontmoetingen met potentiële kopers in interessante markten", besluit Carmel Mòdol.

Voor meer informatie:
Rosalba Arrufat
Prodeca
Dr. Roux, 80. 08017 Barcelona 
T: +34 93 552 48 20
M:+34 675 783 296
rarrufat@gencat.ca 
www.prodeca.cat
@prodeCat

Publicatiedatum: