Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Emsland Gemüse van het gas af, nieuwbouwplannen liggen klaar

Tholen - Rond week 17, ongeveer twee weken later dan de voorbije jaren, start Emsland Gemüse met de oogst van de eerste tomaten. “We krijgen natuurlijk ook mee dat er momenteel gekke prijzen worden betaald, maar het is koffiedik kijken hoe de markt zich de komende weken ontwikkelt. Als je puur kijkt naar de stijgende productiekosten, met name arbeidsloon en energie, zou een prijsverhoging van 30 procent billijk zijn. Aangezien in april ook de Nederlandse tomaten en masse op de markt komen, is een overaanbod aan het begin van het seizoen niet uit te sluiten”, vat Erwin Savenije, productieleider bei Emsland Gemüse, de situatie kort en bondig samen.

Op om en nabij 18 hectare teelt Emsland Gemüse voornamelijk trostomaten van het ras Sweeterno (ca. 70 procent). Daarnaast worden er cocktailtomaten (Brioso) en cherrytomaten (Rivolo) voor de binnenlandse Duitse retail geproduceerd. Erwin: “We hebben qua afzet een aantal goede jaren gehad en konden ook tijdens de corona-crisis mooie groeicijfers en een lichte prijsstijging van drie tot vijf procent per jaar noteren. Afgelopen jaar was de situatie echter anders en stagneerde niet alleen de groei, maar ook het prijsniveau van onze producten. Tegelijkertijd wierpen de kostenstijgingen ook in het afgelopen seizoen al een schaduw op de markt. Qua afzet stonden met name de cherry- en cocktailtomaten onder druk.” 

Overgangsjaar
2023 wordt volgens Savenije in alle opzichten een overgangsjaar, waarbij de prijs meer nog dan in andere jaren allesbepalend is. “Er wordt vooral ook in de media heel krampachtig gedaan over de inflatie en de kortetermijngevolgen daarvan. Uiteindelijk is het echter ook een kwestie van gewenning, waarbij de consument wellicht zijn of haar koopgedrag korte tijd aanpast. Zodra er dan weer meer balans en rust is, keert men over het algemeen weer naar het oude consumptiepatroon terug. Uiteindelijk is het ook allemaal evenredig: Levensmiddelen worden wat duurder, maar men krijgt ook weer een paar procent meer loon.”

Nieuwbouwplannen
Door de omstandigheden worden ook de nieuwbouwplannen nog eens onder de loep genomen. “Alles ligt klaar en in principe starten we eind dit jaar met de nieuwbouw van 12 ha. Wel willen we eerst dit seizoen afwachten, zodat we weloverwogen kunnen beslissen of het een perkgoed-, tomaten- dan wel een combikas wordt. Verder staan we er goed voor en zijn bijvoorbeeld al een jaar compleet van het gas af. We beschikten immers al sinds een aantal jaren over een verwarmingscentrale op basis van hout en hebben enkele maanden geleden nog een tweede installatie in gebruik genomen. Ook op het gebied van sociale huisvesting hebben we alles netjes op orde.” 

Verder is het volgens Savenije vooral even een kwestie van pas op de plaats maken. “We volgen de ontwikkelingen op het gebied van HR-tomatenrassen met interesse, maar zijn zelf gelukkig nog niet met ToBRFV in aanraking zijn gekomen. In de klassieke tuinbouwgebieden is dit issue in die zin urgenter. Wel spelen we met het idee om op termijn ook andere vruchtgroenten, bijvoorbeeld paprika of komkommers, in ons gamma op te nemen, maar ook dat is alles nog toekomstmuziek.”

Foto's: Archiefbeeld

Voor meer informatie:
Erwin Savenije
Emsland Gemüse GmbH
Sechs-Sterne-Weg 6
48488 Emsbüren, Duitsland
Tel. +49 5903 93553-288
[email protected]  
www.emsflower.de      

Publicatiedatum: