"Bij zulke prijzen moet je de klanten waarschuwen"

Dure groenten door schaarste domineren het nieuws

Het is koud in Spanje en dat blijft in de Nederlandse en Belgische winkelschappen niet onopgemerkt. De tekorten domineren dan ook het landelijke nieuws de laatste dagen. Het aanbod is kleiner, waardoor de prijzen enorm stijgen.

Nu.nl vraagt zich af waarom de tekorten in de winkels niet opgevangen kunnen worden door groenten uit Nederland nu ook tomaten, komkommers en paprika, naast bloemkool, zeer duur zijn geworden. "We hebben meer uit het buitenland nodig vanwege de dure energie", vertelt Roger Abbenhuijs van Glastuinbouw Nederland bij het online nieuwsmedium. "Normaal gesproken telen we nu ook gewoon tomaten in de Nederlandse kassen. Maar dit jaar kost dat te veel geld." In Spanje groeien de tomaten, paprika's en komkommers gewoonlijk op het land rond deze tijd. Daar is weinig energie voor nodig. Als het land een gemiddelde oogst had gehad, was er ook dit jaar geen probleem geweest, zo wordt verzekerd.

1Limburg meldt dat groenteman Barry Sanders zelfs zijn klanten waarschuwt voor de prijzen aan de kassa. "Een paar weken geleden moest ik 5 euro vragen voor een bloemkool. Aan de kassa vroeg ik aan de mensen of ze de prijs hadden gezien. Bij zo'n prijs moet je de klanten waarschuwen."

Daarnaast geeft John Willems van ZON Veiling bij dezelfde omroep aan dat er wordt gekeken naar alternatieven. "We hebben nieuwe stappen genomen en hebben nu aanbod uit Turkije en Marokko", zegt hij om te zorgen dat groenten ook voor mensen met een krappere portemonnee betaalbaar blijven. Onderwijl is echter naar buiten gekomen dat Turkije de export van tomaten aan banden legt.

Het Dagblad van het Noorden sprak met lokale telers over de alsmaar duurder wordende groenten. Hun oplossing: "Kies voor groenten van het seizoen." Eigenlijk, zegt Kathinka Kamphuis van ‘t Leeuweriksveld in Emmen tegen de krant, zijn de groenten in de supermarkt helemaal niet duur. "Ze zijn veel te goedkoop."

"Door de extreme prijzen in de supermarkt is nu goed zichtbaar wat wij al veel langer zeggen: duurzaam inkopen loont”, zegt Monique van Etten van De Streekboer. "Ik hoop vooral dat we eindelijk inzien dat we de aarde niet meer moeten leegtrekken."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.