Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benny Cuypers, BelOrta:

"Samenspel van omstandigheden resulteert in zeer hoge tomatenprijzen"

Tholen - De tomatenprijzen stijgen op het moment weer naar een bijzonder hoog niveau. De tekorten op de markt worden deze dagen dan ook breed uitgemeten in verscheidene media, maar verlichting lijkt nog even op zich te laten wachten. "Het is een samenspel van omstandigheden", vertelt Benny Cuypers van BelOrta. "Klimatologische problemen in het zuiden, waardoor de oogst tegenvalt en de hoge energiekosten, waardoor de producties bij ons in de winter duidelijk lager waren, leiden tot schaarste."

Tel daarbij op dat Turkije verleden week heeft besloten de tomatenexport te beperken omwille van de gestegen prijzen en de verwoestende aardbeving van een aantal weken geleden. "Het resultaat is enorm gestegen prijzen bij vrijwel alle tomatensoorten. We hebben wel wat lokale tomaten, maar dat zijn minimale hoeveelheden. De grote volumes zullen pas tegen april op de markt komen, maar in maart zullen er stilaan wel iets meer aan tomaten bij ons arriveren."

Wat betreft de kasgroenten is er eenzelfde situatie over het hele spectrum, verzekert Benny. "De eerste groene paprika's hebben we pas geveild, maar ook daar is het aanbod nog zeer beperkt. De enige uitzondering op de regel zijn eigenlijk de komkommers. Daar hebben we op het moment grote hoeveelheden van, maar verder is het schrapen." Zo ook bij de slasoorten, waarbij de veiling met 30 procent minder volume werkte deze winter dan andere jaren. "Ook hier is door de energiekosten minder geplant en belicht. Dat zien we ook terug in de hoge prijzen, die om en nabij de euro per stuk liggen."

Spruiten, kool en rapen richting einde seizoen
"Het scenario is overigens bij de vollegrondsgroenten niet anders. Spruiten, Chinese/savooie kool en rapen zijn allemaal producten waarbij we niet overrompeld worden door volumes. Bij de wintergroenten is dit een gevolg van de warme en droge zomer van vorig jaar, waardoor er meer uitval is in vergelijking met andere jaren, maar daar loopt het seizoen ook richting het einde. Aan de andere kant is er wel redelijk wat prei en witlof beschikbaar. Ook hier is het minder dan normaal, maar valt de situatie nog wel te overzien."

Ook zijn recent de eerste asperges bij BelOrta binnengekomen. "Daar zijn we nu een aantal weken mee bezig, maar enkel nog de verwarmde en serreteelt. Dit is dus nog wel beperkt, want eer dat de vollegrondsoogst er zal zijn, zullen we nog een aantal weken moeten wachten. De markt lijkt hier echter wel meer dan klaar voor, want ook daar zijn er problemen met de producties vanuit Spanje."

"Al met al hadden we over het algemeen graag wat meer volumes gehad, maar het is een goede zaak dat de volumes, die er zijn, met goede prijzen op de markt komen. We moeten namelijk niet vergeten dat de hogere prijzen ook broodnodig zijn om het voor de telers leefbaar te houden. Hoe het zich de komende weken zal ontwikkelen als er weer meer aanbod komt, blijft koffiedik kijken."

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, Belgiƫ
+32 (0)15 55 11 11
[email protected]    
www.belorta.be