Veganature

"De huidige prijzen zijn niet normaal, maar 50 cent voor paprika in december was ook niet normaal"

"De oogst van paprika's, niet alleen Lamuyo, maar ook California en andere rassen, loopt op dit moment door de weersomstandigheden sterk terug. Maar het weer is niet de enige reden", zegt Isaac García van Veganature, een teeltbedrijf uit Almería dat gespecialiseerd is in rode Lamuyo paprika's. "De lage prijzen begin januari deden veel telers hun gewassen rooien om zich te concentreren op de voorjaarsteelt, voornamelijk meloen en watermeloen. De prijs van paprika’s was toen gewoon niet voldoende hoog om de teeltkosten te dekken."

De hoge kosten, en dan met name van energie, hebben ook veel telers in andere Europese landen ertoe gebracht om deze winter niets te planten, waardoor de schommelingen in de Spaanse aanvoer – die zich overigens elk jaar wel eens voordoen in periodes van kou – dit seizoen grotere gevolgen hebben gehad voor de marktsituatie, legt Isaac uit. "In Almería hebben we het voorrecht om zonder elektriciteit te kunnen telen, alleen met de energie van de zon, maar ook wij kijken aan tegen veel hogere teeltkosten dan in voorgaande seizoenen." 

"Dit jaar is de plaag- en ziektedruk bovendien behoorlijk hoog geweest. Zo hebben we last gehad van echte meeldauw, een schimmel die zich in de bladeren nestelt en ze doet vallen, wat de fotosynthese belemmert. Zo kunnen de plant en de vruchten niet blijven groeien. Voorheen hadden we nog producten ter beschikking om dat probleem te behandelen, maar elk jaar wordt het lijstje van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen korter en kunnen we ziekten en plagen minder goed onder controle krijgen."

"Maar er is ook een plaag van een nieuwe trips geweest. Ik heb er gelukkig geen last van gehad, maar veel telers wel en ze zeiden dat ze het probleem niet de baas konden. We hebben zelfs mensen uit Nederland horen uitleggen dat dit ook de reden is waarom ze dit jaar geen productie hadden."

"Dit is waarom het aanbod van paprika’s op de markt nu veel lager is. De populaire stoplichtverpakkingen voor de Europese retail hebben het zelfs een tijdje met twee kleuren moeten doen", zegt Isaac. Sinds half januari zijn de prijzen dan ook wekenlang blijven stijgen. En hoewel ze nu iets beginnen te zakken voor soorten zoals de gele California paprika door een lichte heropleving van het aanbod, blijft het prijsniveau nog steeds hoog. "De huidige prijzen zijn niet normaal, maar 50 cent per kilo in december was ook niet normaal."

"Veel telers hebben toen hun gewassen gerooid omdat de verkoopprijs de teeltkosten niet dekten. Het gevolg is dat paprika's nu € 3,50 per kilo halen en er schaarste is op de markt. Misschien moeten we ons afvragen wie hier schuld aan heeft", zegt Isaac.

"Bovendien is de arme teler die z’n kosten niet kon dekken en z’n kas heeft leeggehaald, nu overgeleverd aan de grilligheden van de markt van watermeloen of meloen. Paprika's kan je maandenlang oogsten. Wij hebben bijvoorbeeld nog productie tot begin mei, wanneer Murcia begint. Maar voor watermeloen of meloen heb je één oogstronde en riskeer je dus alles op één dag. Als er die dag enkele containers uit Senegal of Marokko op de markt komen met lage prijzen, dan heb je pech gehad."

Voor meer informatie:
Veganature
04712 Balerma (Almería) - Spanje
veganaturealmeria@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.