Oezbekistan in de top vier van de wereld

Chili vestigt nieuw record pruimenexport

In 2022 overtrof Chili zijn eigen wereldrecord voor de export van pruimen dat in 2019 werd gevestigd, melden analisten van EastFruit. Chileense fruitexporteurs verscheepten in 2022 158.000 ton pruimen ter waarde van 221 mln euro naar buitenlandse markten. Qua volume steeg de export in de loop van het jaar met een derde, waarmee het vorige record uit 2019 met 3.000 ton werd overtroffen. Chili heeft daarmee zijn leidende positie in de pruimenexport veiliggesteld. Zuid-Afrika en Spanje liggen bijna 60.000 ton achter op koploper Chili.

Overigens maakte Oezbekistan in 2022 een grote sprong op deze wereldranglijst en kwam het op de vierde plaats. Dit seizoen exporteerde Oezbekistan een recordhoeveelheid van 48.400 ton pruimen. Na een reeks magere jaren als gevolg van voorjaarsvorst leverden de Oezbeekse pruimenbomen in 2022 eindelijk een hoge opbrengst. De telers zijn echter niet tevreden over de prijzen voor pruimen.

Toch hebben de lage pruimenprijzen in Oezbekistan bijgedragen tot hun export. Volgens EastFruit price monitoring waren de groothandelsprijzen voor pruimen in juni-juli 2022 de helft lager dan in 2021, en op 5 augustus 2022 waren ze vier keer lager dan op hetzelfde moment in 2021. Als gevolg daarvan is de export van pruimen uit Oezbekistan naar Kazachstan en Rusland sterk toegenomen. Deze twee landen waren goed voor bijna 96% van de totale pruimexport van Oezbekistan. Over het algemeen werden slechts aan vijf landen grote hoeveelheden pruimen uit Oezbekistan geleverd. Ter vergelijking: Chili exporteerde grote hoeveelheden pruimen naar 44 landen over de hele wereld.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.