Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ernst & Schlößer

Grotere vraag naar kruiden uit Zuid-Europa, Israël en Kenia

"Bulkkruiden zoals peterselie, basilicum, munt en koriander horen over het algemeen tot het standaardassortiment van kruidenhandelaren en zijn nog steeds zeer populair. Ondanks dat is ook dit assortiment niet immuun voor de hoge prijzen en kosten," vertelt Alexander Hornig, directeur van Ernst & Schlößer. "De vraag was een tijdje zeer beperkt en daalde tijdelijk sterk aan het begin van de pandemie. Niemand wist echt waar het heen zou gaan, vooral als je kijkt naar de ontwikkeling van de prijzen voor energie, verpakkingen en andere bedrijfsgerelateerde kosten."

Alexander Hornig

Laagseizoen in Bayern en Oostenrijk vroegtijdig gestopt
"In de nasleep van de energiecrisis hebben veel telers in regio's zoals Bayern en Oostenrijk de kruidenteelt voor het laagseizoen verminderd of helemaal gestaakt, omdat de teelt niet langer kostendekkend was. Het verwarmen van de kassen was simpelweg te duur. Er werd voor vrijwel de complete vraag overgeschakeld naar andere teeltgebieden in Zuid-Europa, Israël of het Afrikaanse continent zoals bijvoorbeeld Marokko, Kenia, Oeganda, enzovoort."

Daarom was het een voordeel dat zijn bedrijf het hele jaar door producten uit Israël en Kenia af kon nemen. "Wij claimen dat wij kwalitatief hoogwaardige producten aanbieden die ook na enkele dagen bewaren nog vers blijven en verkoop of verdere verwerking mogelijk maken zonder kwaliteitsverlies. Dit heeft ons zeker ook voordelen opgeleverd ten opzichte van onze concurrenten, waardoor we altijd hebben kunnen leveren." 

Gehele assortiment uit Israël en Kenia
"Wij kunnen ons gehele productassortiment uit Israël en Kenia afnemen. Wij hebben onder andere oregano, lavas, zuring en Thaise basilicum in het assortiment. De klimatologische omstandigheden zijn met name in de Afrikaanse landen het hele jaar door relatief constant, wat de teelt en de verdere verwerking vergemakkelijkt. De wereldwijde verandering van het klimaat doet de vraag rijzen hoe de telers hier de komende jaren op zullen reageren. Aangezien niet alleen de klimatologische omstandigheden veranderen, maar ook de beschikbaarheid van water als belangrijke bron voor de teelt kritischer wordt", zegt Alexander. 

"De kwaliteit van de kruiden is soms wat afgenomen. Dat komt doordat de telers weliswaar tegemoet wilden komen aan de hoge vraag, maar de planten een bepaalde tijd nodig hebben om te groeien." Via een tussenhandelaar in Amsterdam worden de kruiden op de Amsterdamse luchthaven afgeleverd. "Eerst worden de producten op de plaats van herkomst in een relatief warme omgeving gesneden, vervolgens verpakt en per luchttransport naar Amsterdam gebracht. Vervolgens leggen de producten de laatst afstand naar ons per vrachtwagen af. Binnen deze leveringsketen zijn er enkele kritieke momenten die het product kunnen beïnvloeden en dus invloed kunnen hebben op de kwaliteit."

Diverse verkoopeenheden
De kruiden worden uitsluitend in de regio Berlijn verkocht. "Wij werken met een klant samen die de kruiden in schaaltjes van 15 gram aan grote warenhuizen in heel Duitsland levert. Procentueel gezien zijn dit weliswaar kleine marges, maar alle producten die ook bij ons op de groothandelsmarkt te vinden zijn, worden ook op deze manier verkocht."

Schaaltjes van 15 gram zijn ook voor de retail de norm. "Bij peterselie en dille zijn meestal de schaaltjes van 25 gram gangbaar, omdat je van deze kruiden voor de meeste gerechten ook meer nodig hebt. Bovendien verkopen we ook bundels tot 100 gram, die dan weer naar bezorgklanten gaan die de producten dan niet verder hoeven te portioneren. Aan grotere klanten verkopen we koriander en munt in dozen van één tot twee kilo. Peterselie wordt zowel in de zomer alsook in de winter in kratten van 5 kg verkocht."

Prijsontwikkeling
"Wat betreft de seizoenswisseling hebben we gemerkt dat doordat de vraag in de afzonderlijke regio's groter is geworden, ook de prijzen behoorlijk zijn veranderd. In het laatste halfjaar van 2022 hebben we twee keer de prijzen aan moeten passen. Want niet alleen in het personenverkeer, maar ook in het vrachtverkeer vonden er minder vluchten plaats, waardoor er ook minder vrachtruimte in vliegtuigen ter beschikking stond. Daardoor werd de prijs voor deze ruimte duurder. Wij proberen de prijs zo goed als het gaat in evenwicht te houden. Daarvoor zijn een zekere tact en een goede intuïtie belangrijk."

Samenwerking met aanbieders van vertical farming
Met nieuwe benaderingen zoals bijvoorbeeld vertical farming openen zich nu ook nieuwe wegen. "Vooral bij groenten en fruit zou dit teeltprincipe ook de seizoensgebondenheid doorbreken. Dit onderwerp is zowel volumetechnisch gezien als wat betreft de regionaliteit zeer interessant. Dat laatste wordt immers ook steeds meer gevraagd door de consumenten en staat sinds enkele jaren steeds meer in het vizier. Als groothandelaar moeten wij hier rekening mee houden, net als met het hogere voedingsbewustzijn van de klanten." 

Voor meer informatie:
Alexander Hornig
Ernst & Schlößer GmbH
Beusselstraße 44 N-Q
D-10553 Berlijn, Duitsland
Tel: +49 (0)30 395 17 52
[email protected]
www.ernstundschloesser.de

Publicatiedatum: