"Vooral vanuit horeca wordt de vraag naar het 4de gamma steeds groter"

Tholen - De vraag naar versneden groenten, fruit en kant-en-klare maaltijden zit in de lift. Bij ’t Vitamientje uit Hasselt is dit vierde gamma ook steeds populairder. "Zeker vanuit de horeca is de vraag naar vers gesneden groenten en fruit fors op komen zetten. Uiteraard geldt voor velen dat gebruiksgemak en handige portionering steeds belangrijker wordt, maar door het personeelstekort merken we dat dit stukje uitbesteding vooral in de horeca bijzonder gewaardeerd wordt", vertelt Hendrik Bollen van 't Vitamientje.

Het bedrijf heeft twee winkels voor particulieren en een groothandel waar groenten, fruit en aanverwante producten worden geleverd aan de horeca en zorginstellingen. Op het moment lopen de zaken voor het familiebedrijf goed door. "Zeker met het einde van de lockdown hebben we het enorm druk gehad en dat gold ook voor onze klanten. Daardoor hebben we een hele mooie zomer gedraaid, wat natuurlijk weer fijn is. Aan de andere kant waren de feestdagen dan weer wat kalmer. Inflatie speelt toch wel mee."

"Ik denk echter ook dat menig consument angstiger is geworden om  geld uit te geven, omdat er zo veel over de verminderde koopkracht werd geschreven", vervolgt Hendrik. "Dan krijgt men automatisch het gevoel dat zij zelf ook wat meer de hand op de knip moeten houden. Daarentegen zijn de eerste maanden van het nieuwe jaar weer opvallend druk, terwijl dit traditiegetrouw wat stillere maanden zijn."

Vierde gamma
De reden hiervoor ligt voornamelijk in het feit dat we nu enigszins tussen de seizoenen in zitten, zo legt Hendrik uit. "We gaan langzaamaan richting de lenteproducten. De opstart van producten als hopscheuten en asperges is begonnen en we zien dat die vraag ook steeds meer opkomt. Dat zijn ook de producten die de komende periode het hardst zullen gaan. Daarnaast is, zoals gezegd, het vierde gamma aan een forse opmars bezig. Denk dan aan het versnijden en mengen van groenten. Hiermee nemen we de voorbereiding en een groot deel van het arbeidsintensieve werk weg van onze klanten."

Het bedrijf heeft de volledige productie hiervan in eigen huis. "We besteden niets uit en verzorgen de volledige bereiding van de producten zelf. Alles wordt dagvers geproduceerd op het moment dat de klant het bestelt. Het gebruiksgemak is een aspect dat zeker sinds de pandemie enorm gewaardeerd wordt in met name de horeca, maar ook voor particulieren is het een ideale manier om snel en gezond te eten. Het is een segment waarin we de komende jaren graag onze klanten blijven ontzorgen."

Klantenportefeuille spreiden
Gedurende de Covid-pandemie heeft het familiebedrijf uitdagende tijden gekend, maar inmiddels lijken de zaken langzaamaan weer wat genormaliseerd. "Een groot deel van onze omzet viel deze periode weg, maar gelukkig hebben we sinds de heropening van de horeca dit wel weer grotendeels kunnen recupereren. We zitten nog niet op het niveau van 2019, maar door ons meer te richten op leveringen aan bijvoorbeeld zorginstellingen hebben we een constantere afname over meerdere klantgroepen kunnen realiseren."

"Bovendien hebben we een online webshop voor de versmarkt opgezet samen met 3 jonge enthousiaste ondernemers: supervers.be. Op deze manier hebben we onze klantenportefeuille meer kunnen spreiden, zodat we eventuele wegvallende afzetmarkten in de toekomst goed op kunnen vangen", besluit Hendrik.

Voor meer informatie:
Hendrik Bollen
't Vitamientje
011 22 71 20
info@vitamientje.be
www.vitamientje.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.