Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Franse BGA-asperges op de markt

Maïsadour, een in voedselverwerking gespecialiseerde samenwerkingsgroep uit het zuidwesten van Frankrijk, bestaat momenteel uit een dertigtal aspergetelers met een areaal van in totaal 310 hectare en een opbrengst van in totaal 1.500 ton per jaar. Deze resultaten worden met name behaald bereikt dankzij het feit dat Maïsadour daarmee beschikt over een groot geografisch gebied. "Onze telers bevinden zich in gebieden in Les Landes (het uiterste zuiden van Frankrijk) tot aan gebieden in de Médoc. Dankzij dit grote areaal kunnen we onze teelt spreiden en de waarde van elk van gebieden verhogen."

"In Les Landes in het uiterste zuiden profiteren we van de natuurlijke vroegrijpheid van de asperges die aan de Atlantische kant door de mildheid van de oceaan minder voorkomen. Doordat de asperges uit de Médoc kort daarna kunnen worden geoogst, kunnen we het seizoen verlengen", vertelt hoofd verse groenten en nieuwe gewassen bij Maïsadour Lucie Gemain.


Foto - EARL Candate 2021

Individuele controle om een gemeenschappelijk doel te bereiken
Het echt bijzondere aan de samenwerkingsgroep is dat deze heterogene telers samenbrengt, met teeltgebieden die in oppervlakte variëren van 1 tot 45 ha. "Ons doel is om de kleine telers en de meer gespecialiseerde telers te laten samenwerken binnen een zelfde dynamische omgeving. De uitdaging is om onze telers allemaal dezelfde doelstellingen te laten nastreven en een manier te vinden om ze allemaal voor een gemeenschappelijk doel te mobiliseren."

Om dit te kunnen bereiken is een bijna individuele controle en een voortdurende aanpassing aan de behoeften van elk teeltbedrijf noodzakelijk. "We willen iedereen toegang geven tot de aspergeteelt, een teelt waarvoor heel goed moet worden gezorgd en die daarom veel van telers vraagt. Omdat asperges telen niet eenvoudig is, bundelen we zo veel mogelijk onze krachten en teeltmiddelen."

"Alle door onze telers geteelde asperges verlaten het bedrijf onbewerkt richting ons verpakkingsstation in Herm, waar ze worden gewassen, gesorteerd en verpakt. Omdat al onze asperges het BGA-keurmerk 'Asperges des sables des Landes'  dragen wordt tijdens het sorteren extra gelet op de kwaliteit. Na het sorteren worden de asperges gewassen en verpakt om vervolgens door Groupe Priméale op de markt te worden gebracht."

Aspergetelers hoeven zich enkel op hun teelt te concentreren
Aangesloten zijn bij de samenwerkingsgroep heeft voor telers verschillende voordelen. Enerzijds kunnen de telers dankzij de bundeling van de krachten en de teeltmiddelen met hun aspergeteelt beginnen zonder zelf eerst al te grote investeringen in specifieke middelen te hoeven doen. Anderzijds hebben de met Groupe Priméale als commerciële partner een bepaalde zekerheid met betrekking tot de afzet van hun asperges.

Ondanks het feit dat Maïsadour de totale opbrengst van de groep momenteel stabiliseert op 1.500 ton, is de groep nog steeds op zoek naar nieuwe telers om het tonnage samen op peil te kunnen houden. Het seizoen is nog maar net begonnen. "De eerste asperges zijn al op de markt gebracht. We zijn optimistisch en denken dat de regenbuien van de afgelopen dagen het seizoen goed op gang zullen helpen. We hopen alleen dat de consumenten onze asperges dit jaar ook echt tot het einde van het seizoen zullen weten te vinden."

Voor meer informatie:
Lucie Gemain
Maïsadour
[email protected]

Publicatiedatum: