Hoge prijzen voor groenten en fruit in Zweden door tekorten in Spanje en Italië

Op de retail- en groothandelsmarkten in Zweden zijn de prijzen voor groenten en fruit gestegen, voornamelijk als gevolg van tekorten bij hun belangrijkste leveranciers, Spanje en Italië. Volgens een update van Tradegardshalle Stockholm en Ewerman AB, twee grote importeurs en retailers in Zweden, zijn er uiteindelijk aanzienlijke volumes bloemkool uit Italië en Spanje aangekomen, maar tegen een "aanhoudend hoger prijsniveau". 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bleekselderij stijgt fors in prijs. Dat komt door de weersomstandig-heden in de regio Murcia. Er is een beperkte aanvoer van frambozen en blauwe bessen uit Portugal en Spanje. Het prijsniveau ligt hoog. 

Aubergine en courgette
De temperaturen zijn iets gestegen in Zuid-Spanje vorige week, waardoor de aanvoer van aubergines en courgettes weer op gang is gekomen. De prijzen liggen nu beduidend lager dan de afgelopen weken, vooral voor aubergine. 

Van ananas is er ook geen overvloed wegens stormachtig weer. "De toevoer van ananas loopt vertraging op. Het product is ook iets duurder geworden", melden AGF-bedrijven. Voor sinaasappelen gaat men over op Valencia Late uit Egypte. De kleine maten dalen in prijs. Spanje gaat nog even verder met Lane Late. Bloedsinaasappelen zijn in bulk verkrijgbaar. Het fruit is nu te groot om in netten te verpakken. Ook citroenen stijgen iets in prijs in Zweden.

Er zijn volop pitloze rode druiven uit Zuid-Afrika beschikbaar. India is net gestart met witte druiven en de prijzen zullen daarom iets dalen. De prijzen voor honingmeloen en watermeloen zijn stabiel. Zoete meloenen worden iets goedkoper. Het pomeloseizoen in Zweden loopt nu snel ten einde.

 • Appelen – Het Italiaanse seizoen loopt stilaan ten einde. Voor Oostenrijkse appelen wordt een kleine prijsstijging verwacht.
 • Avocado's – De hoeveelheid kleine maten neemt toe en de prijzen gaan langzaam neerwaarts. "Op dit moment hebben we avocado's uit Colombia en over een week komt de eerste levering uit Zuid-Afrika aan. Er zijn nog Spaanse avocado's en ook hier is er sprake van een dalend prijsbeeld voor de kleine maten."
 • Bonen – Er is een tekort aan zowel snijbonen als sperziebonen, omdat er slechts zeer kleine volumes van voldoende goede kwaliteit uit Nederland binnenkomen. De verwachting is dat die situatie de komende weken aanhoudt. Andere bonen en erwten hebben een stabiele aanvoer en prijs. Italië komt de komende weken met de eerste vroege erwtenrassen op gang.
 • Komkommer – Komkommer blijft op een hoog prijsniveau en dit geldt zowel voor het product met als zonder folie. Nu Nederland grotere volumes op de markt begint te brengen, klaart de situatie wel iets op.
 • Gember – Er is gember uit China verkrijgbaar, maar tegen sterk hogere prijzen.
 • IJsbergsla – Er is nog een beperkte aanvoer van ijsbergsla, maar in de loop van week 10 wordt een toename van het aanbod verwacht. De kwaliteit is goed voor het moment.
 • Paprika's – De eerste groene paprika’s uit Nederland beginnen te verschijnen. Voor de andere kleuren is het nog een paar weken wachten. Spanje blijft doorgaan en de prijzen lijken iets te zakken. Padrón paprika’s uit Spanje zullen evenwel iets stijgen in prijs de komende weken.
 • Romanesco – Er is nog steeds een groot tekort aan Romanesco.
 • Romaine sla– Deze week komt er stilaan een einde aan het gebrek aan Romaine sla.
 • Asperges – Er was beperkt volume asperges vorige week.
 • Tomaten – De prijzen voor tomaten blijven hoog en de volumes zullen naar verwachting deze week nog verder toenemen.
 • Turkse producten – Zaterdag arriveerden Sivri, Carli en Dolma paprika’s, rode en groene pepers, radijs in bulk (rood en wit) en trostomaten.
 • De prijzen voor biologische paprika’s en tomaten blijven in week 8 en 9 op hoog niveau.

EKO appelen – Aan het einde van week 8 verwachten we een prijsverhoging voor de Royal Gala EKO appelen. De volumes nemen af naarmate we het einde van het seizoen naderen.

Voor meer informatie:
Ewerman AB en Tradegardshalle
Tel: +46 42 490 11 00 (Zweden)
www.ewerman.se 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.