Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fabio Toledo van Cooperativa Frontera

Ananasoogst op Canarische Eilanden vertraagd door kou

Ananas is een van de meest geïmporteerde tropische fruitsoorten in Spanje. Volgens Faostat moest ananas in 2021 enkel banaan en avocado voor zich dulden. Maar Spanje heeft ook eigen productie, namelijk op de Canarische Eilanden. Momenteel wordt de volledige oogst nog afgezet op de eilandengroep, maar velen hopen dat de Canarische ananas op een dag ook op het vasteland in het schap ligt.

"Dit seizoen hopen we tussen de 800.000 en 900.000 kilo ananas te oogsten", legt Fabio Toledo van Cooperativa Frontera uit. "Dat wordt minder dan in andere jaren. In 2019 behaalden we bijvoorbeeld 1,2 miljoen kilo."

"We hebben veel last van cochenilleluis. Die plaag brengt een virus over dat de plant doet verwelken. Een plantage die tot 5 jaar lang ananas zou moeten produceren, moet nu worden gerooid bij de tweede oogst."

"De mieren verplaatsen de luis tussen de planten en verspreiden de plaag. Ze kruipen onder het plastic dat we hier in El Hierro gebruiken om ananas te telen. Het probleem is dat er tot op de dag van vandaag geen actieve stof is ontwikkeld om deze plaag in de ananasteelt aan te pakken. In 2019 was het eigenlijk nog maar een klein probleem, anno 2023 is het oogstverlies al goed zichtbaar", zegt Fabio. "Terwijl het areaal van de coöperatie met 80 hectare is toegenomen ten opzichte van 2019, is de gemiddelde opbrengst gedaald van 1,4 kg/m² naar 1,1 kg/m²."

De ananastelers in El Hierro slagen erin de Canarische markt jaarrond van ananas te voorzien. De import van ananas van buiten de eilandengroep is overigens verboden om fytosanitaire redenen. "De koudegolf in januari, met nachttemperaturen tot 12 graden, heeft de rijping van het fruit vertraagd en zo begint de oogst die voor januari gepland was pas nu. Verliezen hebben we anderzijds niet geleden door de kou."

"Ondanks deze tegenslagen is Cooperativa Frontera de belangrijkste ananasteler van Spanje, en we willen dat zo houden." 

"Voorlopig blijven we onze Spaanse rode ananas enkel op de archipel verkopen. Op het Spaanse vasteland kunnen we toch niet op prijs concurreren met de geïmporteerde ananas. De teeltkosten lopen al op tot € 1,50 per kilo en daar moet je dan het transport nog bij optellen."

"Anderzijds heeft ook de Canarische banaan een hogere prijs dan bananen uit Latijns-Amerika en toch wordt ons product zeer gewaardeerd door de Spaanse consument", vertelt de teelttechnicus van Cooperativa Frontera. "Dat zou dus misschien ook lukken voor de Spaanse rode ananas van de Canarische Eilanden tegenover de geïmporteerde MD2. Maar daarvoor zou de productie op de eilanden eerst nog flink moeten worden opgeschaald." 

Voor meer informatie:
Cooperativa Frontera
El Matorral s/n
Frontera, El Hierro
Santa Cruz de Tenerife (Spanje)
Tel: +34 922 556 016
[email protected]
www.cooperativafrontera.com

Publicatiedatum: