Anna Lambourne van New Zealand Apples and Pears

"Impact van cycloon Gabrielle is enorm"

Cycloon Gabrielle heeft de Nieuw-Zeelandse telers hard getroffen. Sommigen hebben alles verloren. Meerdere appeltelers waren net begonnen met oogsten, wat betekent dat de boomgaarden nog vol hingen met appelen.

"De impact van cycloon Gabrielle is enorm geweest. Het welzijn van onze leden, hun families en personeel is nu onze prioriteit", aldus Anna Lambourne, Member Engagement Manager bij New Zealand Apples and Pears.

"De schade aan de hardfruitsector varieert in Hawkes Bay en Tairawhiti. Het team van New Zealand Apples and Pears is nog de omvang van de schade aan het opmeten en hoewel dit enige tijd zal duren, is het nu al duidelijk dat telers in sommige gebieden absoluut alles verloren hebben: hun boomgaarden, hun infrastructuur en hun huizen. Ze hebben niets meer. Andere teeltgebieden in de regio zijn minder getroffen en een aantal is zelfs helemaal niet aangetast. In deze gebieden zullen de komende weken fruit geoogst en verpakt worden voor de export en de lokale markt. Men is nu bezig met het plukken van de vroege rassen."

"Veel tijdelijke arbeidskrachten zijn ontheemd omdat hun accommodatie onder water staat. Ze zijn nu ondergebracht in tijdelijke onderkomens en worden ondersteund door lokale welzijnsgroepen en kerkgemeenschappen. De oogstmedewerkers zullen daarna verhuizen naar een permanente verblijfsplaats wanneer de infrastructuur weer hersteld is."

"Onze sector is veerkrachtig. We zijn een gemeenschap en we zullen samenwerken om mensen in nood te helpen, onze gewassen te herstellen en verder te oogsten."

Gareth Edgecombe, CEO van T&G Global:
"Onze prioriteit op dit moment is de veiligheid en het welzijn van onze mensen, telers en oogstmedewerkers, van wie velen moesten worden geëvacueerd. De cycloon heeft de regio zwaar getroffen met overstromingen, stroom- en telefoonstoringen en schade aan wegen en bruggen. Wanneer de situatie weer veilig is, zullen we beginnen met het evalueren van de impact van de cycloon op onze boomgaarden, pakstations en infrastructuur van onze partner-telers." 

Verklaring van Mr Apple: 
"We zitten nog volop in de nasleep van cycloon Gabrielle, met weinig tot geen stroom en gsm-bereik. De prioriteit ligt nu nog bij de veiligheid en het welzijn van mensen. De evaluaties van de boomgaarden zullen deze week plaatsvinden."

Jerf van Beek, van Riverside Cherries:
Telers in Hawke's Bay vragen de regering om een herstelpakket nadat cycloon Gabrielle uitgestrekte stukken vruchtbaar land verwoest heeft.

Het bedrijf van Jerf werd met de grond gelijk gemaakt door een stortvloed van water uit de woeste Ngaruroro-rivier, die vorige week dinsdag buiten zijn oevers trad en zich een weg baande door teeltbedrijven nabij Hastings.

"We hebben hier 14 hectare appelen en nog eens 7 hectare kersen. De appelbomen liggen allemaal tegen de grond. Alles is verloren. Er is alleen groen gras over en irrigatiebuizen die boven de grond uitsteken", vertelde hij aan nieuwsportaal RNZ.

"Er ligt hier een berg appelbomen achter me, maar er moeten er nog veel meer zijn. Ik weet niet waar ze zijn. Ze zijn meegesleurd door de kracht van de rivier."

De kersenbomen gaan waarschijnlijk weer groeien. Maar ondertussen heeft Riverside Cherries geen inkomsten en zal de appelboomgaard vanaf nul moeten worden opgebouwd. Dat kost miljoenen.

"Er valt niets te redden, werkelijk niets. Bulldozers zullen alles op één grote hoop moeten bijeenvegen om alles te kunnen verbranden. Op de kale grond moeten we dan weer opnieuw beginnen", zei Van Beek.

In Twyford, ten noordwesten van Hastings, was de omvang van de schade duidelijk: ontwortelde bomen, kapotgetrokken hekken en overal fruit op de wegen en in de greppels.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.