Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA legt maatregelen op vanwege besmettingen met het wortelknobbelaaltje

In drie kassen in Nederland is begin dit jaar Meloidogyne enterolobii aangetroffen op Ficus microcarpa ‘Ginseng’. Deze nematode kan grote schade veroorzaken aan vele gewassen, waaronder belangrijke economische teelten in de EU zoals tomaat, paprika, komkommer en aardappel. Zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al in 2020 aankondigde, heeft Meloidogyne enterolobii op 11 april 2022 de quarantaine-status gekregen in de EU. Daarom moet de NVWA nu maatregelen nemen om deze nematode uit te roeien om zo verdere verspreiding te voorkomen.

Maatregelen bij vondsten
De eerste vondst werd gedaan bij een exportkeuring en betreft een partij van een paar duizend planten in een afgezonderde ruimte. De NVWA heeft deze partij laten vernietigen en de teeltruimte en het watergeefsysteem te laten reinigen. De tweede en derde  vondst betreft planten in één teeltsysteem waarbij vrijwel alle partijen besmet zijn bevonden. De NVWA heeft besloten om op deze bedrijven alle partijen Ficus microcarpa ‘Ginseng’ te laten vernietigen en de teeltruimte en het watergeefsysteem laten reinigen. Bij de tweede vondst stonden ook de overige partijen planten in hetzelfde teeltsysteem. Deze zijn onderzocht en daar is M. enterolobii niet in aangetroffen.


Foto NVWA

Veel onderscheppingen bij import
Bij importkeuringen wordt M. enterolobii zeer regelmatig aangetroffen op Ficus microcarpa  ‘Ginseng’ uit China. Ook de nu besmet bevonden partijen kwamen vanuit China. De importinspectie is nu vooral gericht op Ficus. Wanneer de importinspectie breder bekeken wordt, sluit de NVWA niet uit dat mogelijk ook M. enterolobii in andere gewassen wordt aangetroffen.

Voorkom een besmetting
De bestrijding van wortelknobbelaaltjes is lastig. De enige betrouwbare methode voor een uitroeiing is het vernietigen van besmette planten inclusief het groeimedium waarin ze staan. De extra eisen voor import van 'plants for planting with roots' die vanaf 11 januari 2023 gelden, beperken het risico op insleep, maar neem als ondernemer zelf ook maatregelen. Vraag bijvoorbeeld goede garanties van een leverancier en houd na import de planten minimaal 10 weken fysiek gescheiden van andere partijen. Controleer de wortels daarna goed. Een gedetailleerde administratie en labelen van de planten zorgt dat verschillende partijen goed van elkaar onderscheiden kunnen worden. 

Meldingsplicht bij vermoeden van Meloidogyne enterolobii
Als ondernemer is men verplicht bij een vermoeden van een besmetting van M. enterolobii dit te melden bij de NVWA. Het liefst zo snel mogelijk, want dan heeft de besmetting zich nog niet of nauwelijks kunnen verspreiden en kunnen de maatregelen mogelijk beperkter zijn.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: